Ar fi bine să nu mai folosești niciodată scobitori. Anual, aproximativ 900 de persoane mor din cauza acestora

Dacă și tu folosești adesea scobitori pentru a scăpa de resturile de mâncare dintre dinți, află la ce riscuri te supui. Nu ar trebui să le ignorați.

08 mai 2023, 09:47
Ar fi bine să nu mai folosești niciodată scobitori. Anual, aproximativ 900 de persoane mor din cauza acestora
De ce să nu folosești scobitori

Atunci când mâncăm, iar alimentele rămân blocate între dinți, mulți dintre noi folosim scobitori pentru a le îndepărta. Chiar dacă multe persoane nu știu acest lucru, scobitorile, folosite pentru îndepărtarea resturilor alimentare, pot fi dăunătoare pentru sănătatea gingiilor și a dinților, deteriorându-le.

Potrivit experților, nu este bine să folosim scobitori deoarece acestea nu mai sunt confecționate numai din lemn și plastic, care pot fi bune la început, dar care în timp provoacă daune cavității bucale. Iată la ce riscuri vă supuneți dacă utilizați des scobitorile.

Citește și: Experiment inedit pe TikTok. Ce a urmat după ce a înfipt o scobitoare într-un pepene roşu. Imaginile au devenit virale VIDEO

Acestea pot fi eficiente, mai ales dacă nu aveți la îndemână ață dentară, dar există anumite dezavantaje. Oamenii nu ar trebui să folosească scobitori zilnic ori chiar săptămânal. Fiind doar niște bucîți mici de lemn,, au potențialul de a se rupe foarte ușor. Dacă se întâmplă asta, lemnul se poate sparge și se poate bloca în gingii.

Dacă țesutul gingival este perforat cu scobitoarea, se creează o cale liberă pentru bacteriile care vor stimula, mai mult ca sigur, o infecție. Astfel de leziuni vor putea fi descoperite cu ușurință de către un medic stomatolog.

Dr. Remus Grecea, medic stomatolog, a explicat pentru dcmedical.ro care sunt riscurile utilizării scobitorilor.

„Scobitorile există încă de acum mii de ani, fiind descoperite dovezi despre utilizarea așchiilor pentru curățarea dinților. Folosirea scobitorilor nu este scutită de riscuri când vine vorba de dinți. 

Riscurile utilizării scobitorilor sunt reprezentate de:

– scobitorile se pot rupe și pot rămâne așchii în/sub gingie, acest lucru ducând de cele mai multe ori la abcese (puroi) gingivale;

– scobitorile pot fi purtătoare de bacterii, bacterii ce ajung să colonizeze gingiile și dinții odată cu folosirea acestora;

– scobitorile pot duce la lezarea dinților si a lucrărilor dentare;

– înghițirea scobitorilor poate duce la deces. La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează în jur de 900 de decese datorate inghițirii scobitorilor (sufocare).

Pentru a evita riscurile enumerate mai sus, cea mai indicată soluție este de a folosi ața dentară sau irigatorul bucal (dușul bucal)”, a explicat acesta.

Pentru a nu avea astfel de probleme, puteți folosi alte metode de curățare a dinților, precum ața dentară și batoanele de ață dentară cu mâner de plastic.

Citește și: Ce alimente nu trebuie să încălzeşti niciodată în cuptorul cu microunde. Riscurile sunt mari

Un studiu publicat de New England Journal of Medicine a evidențiat pericolul reprezentat de scobitori, vorbind despre un bărbat care aproape a murit după ce a înghițit o scobitoare. Aceasat se afla într-un sendviș, iar el a înghițit-o fără să-și dea seama, la fel cum nici medicii săi nu au făcut-o. Acesta era din ce în ce mai bolnav, iar la fiecare scanare medicii nu observau nimic, deoarece scobitorile nu apar pe imagistica medicală, potrivit ABC News.

Moartea din cauza scobirii este cât se poate de neobișnuită, chiar dacă majoritatea rănilor nu sunt fatale. Dacă aceste mici bucăți din lemn sunt înghițite de cineva, acesta s-ar putea îneca sau ar putea să ajungă pur și simplu în stomac. Acidul gastric nu descompune lemnul sau plasticul așa cum o face cu alimentele. Scobitoarea poate ajunge în intestine și le poate perfora, provocând infecții, hemoragii, septicemie și chiar moartea.