Ce alimente nu trebuie să încălzeşti niciodată în cuptorul cu microunde. Riscurile sunt mari

Cuptorul cu microunde a fost considerat un aparat minune al lumii moderne. Dar, există alimente care nu trebuie încălzite niciodată în cuptorul cu microunde, riscurile folosirii lor fiind foarte mari.

03 mai 2023, 08:36
Ce alimente nu trebuie să încălzeşti niciodată în cuptorul cu microunde. Riscurile sunt mari

Din comoditate, sau din grabă, folosim cuptorul de microunde pentru a încălzi rapid un aliment sau altul. Sau chiar apă. Specialiştii atrag atenţia, însă, asupra faptului că există alimente care nu trebuie încălzite niciodată în „cutia minune”.

1. Ouăle în coajă

Încălzirea la microunde a ouălor în coajă le poate face să explodeze

2. Ardei iute crud

Ardeii iuți își obțin aroma picantă de la compusul capsaicină – care se eliberează dacă sunt preparați cruzi la microunde. Capsaicina poate irita ochii, nasul și gâtul, ducând la tuse și dificultăți de respirație, avertizează Lisa Richards, nutriționistă și creatoare a The Candida Diet.

Citeşte şi Cătălin Botezatu dă de pământ cu Bianca Drăgușanu și Raluca Bădulescu: ”Se mai miră de ce nu se uită bărbații la ele”

3. Carne procesată

Şunca, cârnații și hot-dogii sunt şi ele alimente care nu trebuie încălzite la microunde.  Toate „conțin niveluri ridicate de conservanți și nitrați, care pot reacționa cu radiațiile cuptorului cu microunde și pot produce compuși dăunători”, a explicat Wasserman Baker.

4. Carne congelată

Trista Best, dietetician înregistrat la Balance One Supplements, a explicat de ce nu e bine să încălzeşti carnea congelată în cuptorul cu microunde. „Cuptoarele cu microunde nu gătesc alimentele în mod uniform, iar carnea congelată poate rămâne parțial înghețată în unele zone, în timp ce alte zone devin suficient de fierbinți pentru a favoriza dezvoltarea bacteriilor, iar acestea  pot provoca  boli de origine alimentară.

Citeşte şi Ileana Sterp o ironizează pe Andreea Tonciu: „Care mai este diferența între o femeie naturală 100% și una care are intervenții de orice fel?”

5. Struguri

Puţin probabilă, dar de evitat este şi dorinţa de a încăzi struguri la microunde. „Punerea strugurilor în cuptorul cu microunde poate fi periculoasă, deoarece strugurii pot crea un foc asemănător plasmei în interiorul cuptorului cu microunde, care poate deteriora aparatul și poate crea un potențial pericol de incendiu”. a punctat Lisa Richards.

6. Apă

Foarte răspândită este metoda de încălzire a apei la microunde. Şi în acest caz există riscuri. Apa atinge punctul de fierbere și începe să facă bule, adică apa se transformă în abur. Iar, dacă apa  nu are impurități, să spunem că folosiți apă filtrată sau distilată, aceasta ar putea exploda în cuptorul cu microunde dacă o puneți într-un recipient care este foarte sticlos, nu are zgârieturi în el, cum ar fi un pahar sau o ceașcă nouă, au explicat specialiştii