Arabia Saudită aproape şi-a epuizat stocul de rachete în conflictul cu rebelii houthi

Arabia Saudită este pe cale să rămână fără rachete Patriot, după ce a epuizat aproape tot stocul de interceptori în conflictul cu rebelii houthi din Yemen.

08 dec. 2021, 12:05
Arabia Saudită aproape şi-a epuizat stocul de rachete în conflictul cu rebelii houthi

De câteva luni, Arabia Saudită este nevoită să folosească săptămânal rachete Patriot de circa 1 milion de dolari bucata pentru a intercepta rachete sau drone care valorează câteva mii de dolari.

Arabia Saudită a solicitat astfel sute de noi rachete Patriot atât administraţiei americane, cât şi altor ţări europene care au în stocuri astfel de sisteme antiaeriene, potrivit Digi24.

Oficiali ai armatei saudite, citaţi de WSJ, au spus că, deşi sistemele antirachetă Patriot reuşesc să doboare majoritatea rachetelor şi dronelor, numărul atacurilor a devenit atât de mare încât armata riscă să rămână fără interceptori.

În plus, saudiţii vor să cumpere şi rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune Amraam, folosite în prezent de avioanele de vânătoare inclusiv pentru doborârea dronelor sau a rachetelor de croazieră.

Citeşte şi: Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului, o soluţie de ultimă instanţă. Anunţul făcut de şeful OMS Europa

Conform unor surse americane şi saudite citate de presa din SUA, zeci de astfel de atacuri cu rachete şi drone au loc lunar asupra Arabiei Saudite: în noiembrie au avut loc 29 de atacuri cu drone şi 11 cu rachete balistice, iar în octombrie 25 de atacuri cu drone şi 10 cu rachete.

O rachetă Patriot costă 1 milion de dolari, în vreme ce modelele cele mai simple de drone de atac folosite de rebelii houthi pot ajunge să coste doar câteva mii de dolari.

În urmă cu doi ani, un atac cu drone şi rachete asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită a dus la o scădere cu 5% a rezervelor mondiale de petrol. Atacul a trimis, însă, şi mesajul că, folosite eficient, chiar și cele mai ieftine arme pot depăși sistemele de apărare în valoare de miliarde de dolari – de tipul Patriot.

Producția de petrol din Arabia Saudită a fost redusă atunci la jumătate, după atac. Deși au negat implicarea în atac, oficialii iranieni au spus că acesta reprezintă un răspuns „logic” la campania militară pe care saudiții o duc din 2014  în Yemen împotriva rebelilor houthi, care au și revendicat, de altfel, atacurile asupra câmpurilor petroliere.

Citeşte şi: Casa Albă nu crede că Rusia ar avea intenţia de a ataca Ucraina. Declaraţiile consilierului pe apărare al lui Joe Biden, după discuţia de marţi, cu Vladimir Putin