Arafat a demisionat de la Ministerul Sănătăţii: Ajungem la un sistem dominat de interese comerciale

Raed Arafat şi-a depus demisia din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Creatorul SMURD a decis să plece de la minister în urma atacului dur lansat, luni seară, la adresa sa, de către preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni televizate, pe tema Legii sănătăţii. UPDATE: Premierul Emil Boc a semnat demisia lui Raed Arafat.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 09:20
Arafat a demisionat de la Ministerul Sănătăţii: Ajungem la un sistem dominat de interese comerciale

Raed Arafat a declarat că a demisionat din funcţia de subsecretar de stat al Ministerului Sănătăţii pentru că ieşind din această instituţie va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă.

Sunt şi o să fiu pentru sistemul de urgenţă. Am primit foarte multe telefoane să nu-mi dau demisia. Totuşi..e părerea mea că e un moment în care dacă nu sunt de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului, trebuie să plec. Ieşind, voi putea să apăr sistemul de urgenţă mai bine„, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, la Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a mai spus că nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, pentru că el crede că, în forma propusă, proiectul Legii sănătăţii va avea un impact negativ asupra acestui sistem.

„Ieşind în afara Ministerului Sănătăţii voi putea apăra sistemul de urgenţă mai bine”, a precizat Raed Arafat.

  • Timp de trei luni am tras un semnal de alarmă că distrugem ce avem acum bun. Avem un sistem de urgenţă integrat, dar interdependent. Vom ajunge la un sistem vulnerabil, dacă va avea la bază interese comerciale.
  • Am obligaţia să nu tac şi să stau pe loc, în speranţa unui compromis.
  • Nu este prima tentativă de comercializare a sistemului de urgenţă. Foarte multă lume a încercat să se joace cu statutul SMURD.
  • Au existat foarte multe voci care spun că SMURD este ca un ONG. SMURD nu primeşte bani de la Casa de Asigurări.

Read Arafat a mai spus că sistemul de urgenţă nu este perfect dar „am fost lăudaţi de colegii din străinătate„.

De asemenea, fostul subsecretar de stat a spus că pleacă liniştit acasă.

Eu plec liniştit acasă şi dorm liniştit pentru că ştiu că nu am greşit. S-a muncit mult în minister ca să ajungem cu sistemul la acest nivel… De ce modificăm ceva ce merge? Noi suntem într-o fază avansată de evoluţie şi acum STOP. Nu am plecat ca să părăsesc sistemul, plec pentru că vreau să vorbesc şi să spun punctul meu de vedere deschis despre acest lucru. O să continui să colaborez indiferent ce o să auziţi. Eu sunt dispus oricând să revin la astfel de muncă. Plec pentru a-mi spune punctul de vedere deschis. Nu sunt stângist, nici comunist, ţin cu bolnavul„, a spus Read Arafat în încheierea conferinţei.

Decizia lui Arafat de a demisiona vine în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu şi cu oficiali din Ministerul Sănătăţii pe tema Legii reformei în sănătate.

Ştiam de o intenţie care a fost exprimată în cursul zilei de ieri. Am discutat ceva cu dânsul, dar nu pot face public ce am vorbit. Arafat este garanţia continuităţii. Sistemul va fi afectat într-un fel sau altul de această demisie„, a declarat, la România TV, Bogdan Opriţa, medic coordonator SMURD Bucureşti.

Doctorul Raed Arafat a fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 23 august 2007, printr-o decizie semnată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu.

În cadrul ministerului, Raed Arafat s-a ocupat de medicina de urgenţă. Raed Arafat este şi coordonator al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

De profesie medic specialist de Anestezie Terapie Intensivă, Arafat a înfiinţat şi coordonat SMURD în 1990, lucrând mai întâi ca voluntar, pe o perioadă de opt ani.

VEZI Ce a făcut Raed Arafat pentru sistemul sanitar românesc şi cum s-a înfiinţat SMURD

Raed Arafat a venit în România în 1981, la vârsta de 16 ani. A studiat limba română la Piteşti, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca şi s-a specializat la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca pe Anestezie Terapie Intensivă.

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit, luni seară, într-o emisiune la Realitatea TV, la care invitat era subsecretarul de stat Raed Arafat, replicând nemulţumirilor exprimate de acesta cu privire la proiectul noii legi a sănătăţii. Şeful statului şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii au avut un schimb de replici în emisiune.

„Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, ticălos, de altfel, nu, domnu’ Arafat, vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi”, a spus Băsescu.

Preşedintele a catalogat ca dezinformare afirmaţiile făcute de Arafat în legătură cu posibilitatea destructurării serviciilor medicale de urgenţă.

În urma schimbului de replici cu Traian Băsescu, subsecretarul de stat Raed Arafat a ameninţat cu demisia. El a spus că va lua marţi o decizie privind eventuala sa demisie din Ministerul Sănătăţii. În schimb, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că ar fi „regretabilă” demisia lui Arafat.

„Eu cred că trebuie să mă gândesc foarte serios să vorbesc din afară. Eu din interior sunt limitat să discut cu domnul ministru. Până mâine mă voi gândi dacă îmi dau demisia. Lumea nu mă crede. Nu ştiu de ce lumea crede că mă apăr pe mâine. Mâine voi găsi un alt loc, mai bine plătit”, a declarat Raed Arafat.