Arafat: Aproape 8.000 de români sunt diagnosticaţi cu scleroză multiplă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat luni că între 6.000 şi 8.000 de români suferă de scleroză multiplă, precizând că pentru asigurarea tratamentului este alocată suma de aproximativ 96 de milioane de lei.

RomaniaTV.net
04 mart. 2013, 11:05
Arafat: Aproape 8.000 de români sunt diagnosticaţi cu scleroză multiplă

Raed Arafat a spus, la conferinţa „Trăind cu scleroză multiplă în România”, organizată de agenţia de presă Mediafax şi Societatea de Scleroză Multiplă din România, că nu toţi cei până la 8.000 de români diagnosticaţi cu scleroză multiplă au nevoie de tratament, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat a precizat că, în prezent, 2.300 de pacienţi beneficiază de tratament prin programul naţional pentru scleroză multiplă, iar pe lista de aşteptare sunt 500 de persoane.

Anul trecut, în programul naţional pentru scleroză multiplă au fost daţi 96 de milioane de lei, reprezentând aproape jumatate din suma alocată pentru bolile rare, iar anul acesta a fost alocată o sumă asemănătoare, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a menţionat că există o comisie care analizează programele de sănătate finanţate de la buget, pentru o reaşezare a lor şi pentru scurtarea listelor de aşteptare. Totodată, prin crearea Agenţiei de Programe în cadrul Ministerului Sănătăţii, fiecare program va avea un manager.

„Eu personal pot să spun că înţeleg perfect situaţia şi ce aţi explicat este mai mult decât clar. Preferabil este să avem oameni care trăiesc normal şi nu sunt afectaţi de boală. Dacă putem să-i ajutăm, este extrem de important să rezolvam această problemă. Nu pot să spun că de mâine cele 500 de cazuri intră pe listă (în tratament, n.r.), asta ar însemna să mint. Dar e o realiatate că la nivel de minister există intenţia de reaşezare a programelor”, a spus Raed Arafat.