Arafat: Până la sfârşitul anului, România va trebui să transmită la Bruxelles raportul privind analiza riscurilor

România va trebui să transmită la Bruxelles, până la finele anului, un raport de țară privind o analiză a nouă riscuri principale, între care secetă, inundații, cutremure, accidente industriale, incendii de pădure, alunecări de teren, accidente nucleare, epidemii, pentru a îndeplini o condiționalitate ex-ante legată de alocarea a 127 de milioane de euro bani europeni, care vizează dotări ale IGSU, a declarat joi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Iulian Tudor
17 mart. 2016, 12:53
Arafat: Până la sfârşitul anului, România va trebui să transmită la Bruxelles raportul privind analiza riscurilor

„Astăzi IGSU va fi semnatarul unuia dintre contractele care urmează să intre în desfășurare pe un proiect pe care îl numim programul RO-RISK. (…) În primul rând, acest proiect este foarte important pentru îndeplinirea condiționalității ex-ante pentru IGSU și care implică inclusiv și colegii de la Ministerul Mediului și de la alte ministere, pentru accesarea fondurilor europene pe acest an, care includ pentru partea de intervenție și de lucru a IGSU o sumă estimată la 127 de milioane de euro. Proiectul prevede analiza riscurilor în România cu o abordare multi-sectorială. (…) Acest proiect prevede evaluarea a nouă riscuri principale: inundații, secetă, cutremur, deplasări în masă gen alunecări de teren, prăbușiri și surpări, incendii de pădure, accidente industriale (…) care au risc direct asupra populației, accidente de transport substanțe periculoase, accidente nucleare și, nu în ultimul rând, epidemii și zoonoze. Este o gamă de riscuri destul de importantă și care include domeniul de expertiză a mai multor ministere la un loc”, a precizat Raed Arafat, într-o conferință de presă la MDRAP, cu ocazia semnării primelor proiecte finanțate din fonduri europene din perioada de programare 2014 — 2020.

El a adăugat că proiectul care se va întinde pe o durată de 18 luni are în vedere analizarea fiecărui risc enunțat din mai multe puncte de vedere.

„În primul rând — impactul din punct de vedere uman, economic și de mediu, dar și politic și social. Și va mai fi o evaluare a percepției populației asupra riscului, pentru că percepția noastră asupra unui risc uneori diferă de percepția populației asupra unui risc. (…) O etapă foarte importantă din acest proiect este ca, până la finele acestui an, să înaintăm raportul de țară pentru îndeplinirea condiționalității ex-ante”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că la nivelul MAI și al IGSU sunt pregătite proiecte de absorbție a unei părți din această sumă de 127 de milioane de euro, printr-o acțiune care vizează achiziția de echipamente numită „no regrets”.

„Adică achiziție de echipamente, de materiale de intervenție, care sunt necesare pentru oricare din aceste riscuri sau pentru mai multe riscuri. (…) Provocarea noastră este să finalizăm totul până la sfârșitul anului, ca să îndeplinim condiționalitatea și să trecem după asta la o cheltuire ajustată după aceste riscuri a sumei care rămâne și a oricăror altor sume care vor fi date în viitor pentru IGSU și în general pentru situații de urgență să fie cheltuite în baza acestor studii”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, achizițiile de până acum au vizat echipamente de comunicații și de intervenție la inundații și, în continuare, este vizată achiziția de echipamente pentru operațiuni de căutare-salvare.

„Anul trecut, anumite fonduri pe care le-am primit chiar pe partea Ministerului Mediului, 31 de milioane de euro, ne-am concentrat pe partea de comunicații și inundații. În acest an deja avem în vizor 60 de milioane de euro, din cele 127 de milioane de euro, destinate să completeze proiectul anului trecut pe partea de inundații, dar mai ales intrăm pe echipamentele de căutare-salvare, adică dotarea pe plan național în baza unor concepte avizate la IGSU”, a susținut Arafat.

Citeşte şi Scandal între Ambulanţă şi SMURD. Raed Arafat, acuzat de subminarea activităţii serviciilor judeţene de ambulanţă

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Peste 70.000 de votanţi în primele zece minute
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Litoralul românesc. 100 de lucruri neștiute în 100 de ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile