Ardei umpluţi cu varză pentru iarnă. Secretul gospodinelor pentru un preparat plin de savoare

Ardeii umpluţi cu varză pentru iarnă sunt o alternativă absolut delicioasă la tradiţionalele gogonele sau la tradiţionalii castraveciori şi gogoşari muraţi. Îi poţi combina cu mâncăruri de post sau cu mâncăruri pe bază de carne, iar papilele gustative vor fi pe deplin satisfăcute.

28 sept. 2021, 14:43
Ardei umpluţi cu varză pentru iarnă. Secretul gospodinelor pentru un preparat plin de savoare

Ardei umpluţi cu varză pentru iarnă. Cu ardei iuţi, hrean şi cimbru, aceşti ardei se murează grozav în saramură, rezistă bine peste iarnă şi au un gust desăvârşit. Timpul de pregătire este de aproximativ două ore.

Ardei umpluţi cu varză pentru iarnă. Ingrediente necesare

  • 15 ardei graşi mari
  • 1 kg de varza tăiată fideluţă
  • 3 morcovi raşi
  • 2-3 frunze de ţelină tocate
  • sare neiodată
  • rămurele de cimbru şi mărar uscat
  • ardei iuţi (dacă preferi gustul picant)
  • felii de hrean

Pentru saramură, ai nevoie de 3 litri de apă, 3 linguri de sare neiodată şi 3 linguri de oţet.

Cum prepari ardeii umpluţi cu varză

Amestecă varza tăiată fideluţă cu morcovul ras, presară sare neiodată, adaugă cimbru uscat și frunzele de țelină tocate, apoi amestecă totul foarte bine aproximativ 10-15 minute. Lasă compoziţia deoparte cât timp te ocupi de ardei.

Citeste si Reţetă de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă. Secretul unui preparat delicios

Spală bine ardeii, taie căpăcele în jurul codiţelor şi elimină cu grijă seminţele. Spală-i încă o dată şi la interior şi lasă-i la scurs 10-15 minute. Apoi umple-i până sus cu amestecul din varză.

Pe fundul borcanelor sterilizate în prealabil pune rămurele de cimbru şi mărar uscat, apoi umple-le cu ardei. Aceştia vor trebui aşezaţi în picioare. Îi poţi aşeza şi orizontal, însă există riscul să iasă umplutura.

După ce ai introdus toţi ardeii în borcane, strecoară printre ei fâşii de hrean şi ardei iuţi, dacă îi vrei picanţi. La final, mai pune deasupra ardeilor câteva crenguţe de cimbru şi mărar.

Acum poţi trece la prepararea saramurei. Pune la fiert cei 3 litri de apă cu cele 3 linguri de sare neiodată şi las-o să dea în clocot. La 5 minute după ce a dat în clocot, poţi opri focul. Las-o încă 5 minute să se răcească puţin, după care toarn-o în borcane, peste ardei.

Citeste si Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Nu închide borcanele cu capace decât peste 24 de ore. Până pui capacele, poţi acoperi borcanele cu coli hârtie ca să nu dea praf în ele. După 24 de ore, adaugă în fiecare borcan câte 3 linguri de oţet, apoi închide-le ermetic.

Ardeii umpluţi cu varză sunt buni de consumat după aproximativ două luni.