Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Reţetă de murături pentru la iarnă. Tanti Emilia din Coşteiu de Sus a dezvăluit cum pune murăturile, astfel încât acestea să-şi păstreze gustul plin de savoare mai mult timp.

22 sept. 2021, 22:27
Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Reţetă de murături pentru la iarnă. Tanti Emilia a dezvăluit secretele sale pentru ca murăturile să se păstreze tari şi gustoase o perioadă îndelungată de timp.

Reţetă de murături pentru la iarnă. Când se pun murăturile

Gospodinele desăvârşite spun că este foarte important ca fiecare legumă să fie pusă la murat atunci când este sezonul ei. De exemplu, castraveţii se pun la murat de la Sfânta Maria Mare (15 august) până la Sfânta Maria Mică (8 septembrie). Doar dacă sunt puşi în borcane în această perioadă vor rămâne tari şi gustoşi un an întreg.

De la Sfânta Maria Mică până în Vinerea Mare (Sfânta Parascheva, 14 octombrie) se pun murăturile de toate felurile, combinate, acrite în marinată de oţet de calitate ori puse în saramură cu sare grunjoasă.

Între Sfânta Parascheva şi Sânmihai (Sfinţii Arhangheli, 8 noiembrie) se pot pune conservele amestecate, în funcţie de cum e vremea – dacă e prea cald, nu se pun conserve, ci doar murături; după Sânmihai, dacă a picat prima brumă, se pune varza la murat.

Citeşte şi Gogoşari în oţet fără conservanţi. Reţeta perfectă pentru la iarnă

Reţeta murăturilor perfecte a Emiliei de la Coşteiu de Sus

“Eu pun murături de tot felul, dar nu îmi place să fie picante. Castraveţii îi aşez în borcan cu rondele de ceapă şi de morcov, adaug câteva boabe de muştar. Separat fac următoarea marinată, care depinde de cantitate, dar trebuie să fie trei părţi de apă şi una de oţet la fiecare litru de lichid, o lingură de sare şi zahăr după gust. Amestec să se dizolve şi torn în borcane. Aşez capacele şi le pun apoi la fiert până îşi schimbă culoarea″, a spus gosponina, potrivit Agerpres. 

Aceeaşi reţetă se aplică şi în cazul gogonelelor, doar că între ele, în borcan, aceasta pune usturoi şi frunză de ţelină.

„Pentru gogoşari, marinata este aproape la fel, doar că pun şi puţin ulei şi o pun să fiarbă în cratiţă. Apoi, gogoşarii tăiaţi în patru îi dau prin această marinată, când fierbe, până se schimbă culoarea, dar nu prea mult, ca să nu se înmoaie. Îi scot cu paleta şi-i pun pe un platou, până termin de opărit toţi gogoşarii. Când sunt gata, îi aşez în borcane şi torn acea marinată, le pun capacele şi aşez borcanele în şpais. Mai pun şi alte murături pentru iarnă, de exemplu colomadă sau ardei umpluţi cu varză, dar şi altele. Colomada este un amestec de murături asortate cu ceapă, castraveţi, ardei, gogonele, conopidă, morcov, varză – toate tăiate rondele sau cum vrem”, a precizat tanti Emilia, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Castraveţi muraţi în oţet. Reţeta de murături de la bunica îmbunătăţeşte gustul fripturii