Reţetă de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă. Secretul unui preparat delicios

Sfecla roşie este o garnitură delicioasă, care se combină perfect atât cu mâncărurile de post, cât şi cu cele pe bază de carne. E o alternativă excelentă la murături, dar ceva mai hrănitoare decât acestea, fiind mult mai bogată în principii nutritive.

27 sept. 2021, 23:39
Reţetă de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă. Secretul unui preparat delicios

Reţetă de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă se pregăteşte mult mai rapid decât murăturile, castraveţii muraţi sau gogoşarii.

Reţetă de sfeclă roșie la borcan. Ingrediente necesare

  • 1500 g sfeclă roșie
  • două linguriţe de sare
  • o lingură de zahăr
  • 150 g hrean ras
  • 70 ml oțet
  • 500 ml apă

Din aceste ingrediente, rezultă cinci borcane de 400 g fiecare.

Cum pregăteşti reţeta de sfeclă roşie la borcan

Pentru acest preparat, poţi folosi sfecla fie fiartă, fie coaptă. În varianta coaptă la cuptor, aceasta va fi mult mai gustoasă. Coacerea durează minimum o oră, la o temperatură de 180 grade Celsius. Verifică dacă sfecla este coaptă cu ajutorul unei furculiţe: dacă furculiţa intră uşor, sfecla este coaptă. Taie sfecla cubulețe, apoi rade hreanul pe răzătoarea mică.

Puneți sfecla într-un vas încăpător, adaugă hreanul şi amestecă bine. Apoi adaugă restul ingredientelor şi amestecă din nou temeinic.

Citeste si Reţetă de murături pentru la iarnă. Cum să bagi gogoşarii ca să nu se înmoaie. Secretul gospodinelor din Coşteiu de Sus

Umple cu sfeclă borcanele sterilizate în prealabil şi completează cu apă până se umple borcanul. Închide-le ermetic, apoi sterilizează-le la bain marie. Lasă borcanele timp de 20-25 de minute din momentul în care apa a dat în clocot, apoi stinge focul şi lasă-le la răcit, fără să le scoţi din apă.

Preparatul poate fi servit imediat sau după câteva zile în care a stat la rece, în cămară.

Beneficiile consumului de sfeclă roşie

Sfecla roşie este nu doar foarte gustoasă, dar şi foarte bogată în principii nutritive. Consumul de sfeclă roşie aduce organismului următoarele beneficii:

  • asigură sănătatea inimii, graţie conţinutului ridicat de potasiu şi antioxidanţi; potasiul scade tensiunea arterială, iar antioxidanţii neutralizează radicalii liberi implicaţi în bolile cardiovasculare;
  • previne cancerul; sfecla roşie îşi datorează culoarea unui pigment numit betanină, care favorizează distrugerea celulelor canceroase şi previne înmulţirea lor; pe lângă betanină, sfecla roşie conţine şi flavonoizi, care sunt antioxidanţi puternici;
  • asigură sănătatea ochilor; datorită conținutului de luteină și zeaxantină, sfecla protejează sănătatea ochilor. Frunzele de sfeclă au un conținut mai mare de luteină și zeaxantină decât rădăcina. Acești doi carotenoizi, care combat dezvoltarea cataractei și a degenerescenței maculare, se găsesc de asemenea în morcovi și în dovleac.

Citeste si Murături asortate la borcan. Trucuri pentru ca murăturile să nu se înmoaie