Ardeiul iute te ţine departe de Alzheimer

Folosit în special contra afecțiunilor digestive, ardeiul iute te poate proteja și de boli ale minții, cardiovasculare sau cancer.

RomaniaTV.net
13 sept. 2016, 09:11
Ardeiul iute te ţine departe de Alzheimer

Îți menține inima sănătoasă

Antioxidanții sunt „zestrea” ce mai de preț a ardeilor iuți. Pe măsură ce se coc, concentrația acestor compuși crește. Activitatea antioxidantă cea mai puternică o deține luteolina, urmată de capsaicină și quercitină. Luteolina și quercitina sunt flavonoizi care fac parte din vasta familie a antioxidanților. Au efect protector împotriva maladiilor cardiovasculare și cancerului.

Este antireumatic

Și astăzi, capsaicina intră în componența unguentelor antireumatice și antidurere. Creme pe bază de capsaicină sunt folosite pe scară largă contra poliartritei reumatoide, fibrolamgiei, nevralgiilor. Plasturi cu capsaicină se folosesc contra durerilor de spate sau durerilor reumatice.

E bine să-l ai în casă în caz de diaree sau balonare

De mii de ani, ardeiul iute este folosit pentru remedierea problemelor digestive, inclusiv balonare, dureri de burtă, diaree și crampe. Mai este folosit pentru fluidizarea circulației sangvine și pentru scăderea colesterolului „rău”. În vechime, mai era folosit contra durerilor de dinți, alcoolismului, malariei și febrei.

Citeşte şi  Ce se întâmplă când îţi dai cu ardei iute prin păr

Te ajută în lupta cu kilogramele în plus

Capsaicina e responsabilă de gustul picant al ardeiului. Prezența ei în organism determină o creștere a metabolismului bazal, dă senzația de sațietate, scăzând astfel nevoia de a mânca, ceea ce poate fi de folos persoanelor care vor să slăbească. Studii recente arată că substanța respectivă poate preveni apariția cancerului.

Previne Alzheimer

Anumite varietăți de ardei sunt o sursă bună de alfa-tocofenol, un compus cu rol antioxidant care joacă un rol asemănător vitaminei E.

Circa 100 g de ardei iute conțină în jur de 7 mg de alfa-tocofelon – spre comparație, nuca, cea mai bună sursă de alfa-tocofenol, conține 15 mg la 100 g. Studiile arată că respectivul compus joacă rol în prevenția anumitor tipuri de cancer, al maladiilor cardiovasculare și a bolii Alzheimer.

Prea iute? Ia o gură de lapte sau puțină brânză!

Îți e binecunoscut efectul pe care-l produce ardeiul roșu, odată ce muști din el: senzația de căldură intensă, de „iuțeală”, te fac să te precipiți spre primul pahar cu apă… Degeaba! Apa nu „stinge” ardeiul.

Capscaicina, responsabilă de gustul picant, nu este solubilă în acest lichid, ci doar în substațele grase. Deci, e mai eficient să iei o gură de lapte sau să mănânci o bucățică de brânză.

Citește mai multe despre beneficiile ardeilor iuți