Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să fie interzis! Vasile Bănescu: ”Biserica nu poate să interzică ceva în spațiul public”

Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul "Arsenie. Viața de apoi” ce urmează să fie difuzat la Festivalul ASTRA Film să fie interzis. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții arhiepiscopiei au cerut interzicerea proiecției filmului documentar regisat de Alexandru Solomon în cadrul ediției din acest an care se vă desfășura în luna octombrie la Sibiu, invocând că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” BOR prin „batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru”.

26 sept. 2023, 16:24
Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să fie interzis! Vasile Bănescu: ”Biserica nu poate să interzică ceva în spațiul public”
Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul "Arsenie. Viața de apoi” să fie interzis!

Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să fie interzis! „În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.

Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale.

Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”, se arată în scrisoarea deschisă a Arhiepiscopia Sibiului.

Citește și Scandal în jurul lui ÎPS Teodosie la Arhiepiscopia Tomisului. Cine este femeia care l-ar influenţa pe înaltul prelat

Arhiepiscopia Sibiului vrea ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să fie interzis!

„Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.

Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări. Sunt volume întregi de mărturii despre evlavia și cinstirea deosebită de care părintele Arsenie s-a bucurat și continuă să se bucure în rândul credincioșilor noștri; sutele de pelerini care zilnic merg la Mănăstirea Prislop și cer mijlocirea Părintelui fiind deosebit de expresive în acest sens”, se mai precizează în scrisoare.

Arhiepiscopia Sibiului solicită conducerii CNM Astra și Festivalului Astra Film să nu fie permisă proiecția filmului în județ, chiar dacă regizorul a primit aprobarea Arhiepiscopiei de a filma la Sâmbăta de Sus.

„Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui un film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie.

Textele pe care aceşti pseudo-pelerini le citesc şi le discută provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile ironice făcute pe marginea lor au acelaşi caracter jignitor şi denigrator la adresa părintelui Arsenie (min. 33:45).

Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre.

Din toate aceste considerente credem că un astfel de demers artistic nu face cinste festivalului Astra Film, menit să ridice și să anime prin artă poporul nostru și să îl ancoreze și mai mult în valorile lui tradiționale care l-au consacrat, l-au definit pe parcursul întregii sale istorii”, se mai menționează în scrisoare”, au mai transmis reprezentanții arhiepiscopiei.

Vasile Bănescu, prima reacție despre interzicerea filmului cu Arsenie Boca: ”Biserica nu poate să interzică ceva în spațiul public”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a intervenit în acest caz și declarat că Biserica nu poate și nici nu își propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Mai mult, purtătorul de cuvânt al BOR a subliniat că solicitarea este una locală, pentru că fiecare eparhie este autonomă administrativ.

„Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivația o constituie apărarea imaginii unei personalități reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulți credincioși ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă.

O abordare ireverențioasă, fie ea și «artistică», a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest.

Un vechi și înțelept gând spune «să nu te joci cu ceea ce este adânc în om».

Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public.

Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză. De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii.

Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți. Acest lucru ar trebui să fie conștientizat la nivel personal și comunitar, inclusiv eparhial”, a transmis Vasile Bănescu.

Citește și Arhiepiscopia Hușilor, cadou uriaș pentru sute de copii. Proiectul „Copilărie și credință” a adus lumină în inimile tinerilor din județ