Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, avertisment dur pentru turiștii care merg la munte: „Nu căutați moartea cu lumânarea! Eu fac rugăciuni ca dihăniile să nu atace oameni, dar rugăciunea ajută dacă nu ieși în calea lor”

Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, membru de onoare al Salvamont România, îi sfătuieşte pe turiştii care ajung la munte să fie prudenţi şi să se țină departe de urși, pentru că ”ursul nu are educație”, iar ”dacă-i este foame, te atacă”. Înaltul Ierarh a publicat acest avertisment pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, ”cu grijă pentru turiștii care, în plin sezon, se află pe Transfăgărașan”.

14 iul. 2023, 16:44
Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, avertisment dur pentru turiștii care merg la munte: „Nu căutați moartea cu lumânarea! Eu fac rugăciuni ca dihăniile să nu atace oameni, dar rugăciunea ajută dacă nu ieși în calea lor”

Arhiepiscopul Calinic atrage atenția turiștilor să nu mai fotografieze urșii, mai ales dacă folosesc aparatură cu bliț, care deranjează ursul. Îngrijorat că oamenii nu realizează dimensiunea pericolului, Înaltul Ierarh recomandă admirarea de la distanță a animalului, de preferat din mașină.

Nu căutați moartea cu lumânarea! Luați aminte! Mă uitam la diploma emisă de Salvamont România, unde se spune că sunt membru de onoare și Părintele Spiritual al Salvamont România, cu Legitimația nr. 1! Așa da, cu numărul 1, dar cu grijă pentru turiștii care, în plin sezon, se află pe Transfăgărașanul Carpaților, unde Calinic Argeșeanul este Arhiepiscop! Este necesar să fim cu mare grijă atât pentru creștinii locali, cât și pentru toți care trec, dus-întors, unii dintre ei fiind și din diferite țări ale Europei și alte locuri de pe mapamond.

Citeste si ÎPS Calinic Argeşeanul, dezvăluiri tulburătoare despre Revoluţia din 1989: „Dacă Ceauşescu s-ar fi întors, Patriarhul Teoctist ar fi fost primul decapitat”

Personal, am văzut cum un urs fioros, flămând, urmărea să atace doi bicicliști care, parcă, nici nu sesizau primejdia. Să nu se glumească cu ursul și nici cu alte jivine de pe traseu. Un străin s-a oprit în dreptul unui urs uriaș, dându-i să mănânce, ca să-l poată fotografia. Gest total inadecvat și periculos. Am fost de față când un urs a atacat un fotograf, care poza cu bliț. Licăririle de lumină au deranjat ursul. Am urmărit cu mare atenție, ca să atrag atenția cu toată gravitatea și responsabilitatea: abțineți-vă! Admirați-l de la distanță! Nu părăsiți mașina, că au o viteză mare de deplasare.

Spun aceste lucruri că, din păcate, este o mare imprudență să te arăți curajos în fața ursului și să nu realizezi primejdia reală”, a transmis Înaltul Ierarh într-o postare pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.


Arhiepiscopul Calinic solicită, totodată, implicarea autorităţilor cu atribuţii în domeniu în rezolvarea problemei urşilor. Preotul a dat exemple din localitățile de la poalele muntelui și de pe Transfăgărășan, zonă foarte populată de turiști în sezonul estival.

Pe la noi, în comuna Corbeni, umblă din casă în casă, parcă sunt colindătorii de Crăciun! Tăbărăsc în gospodării şi fac stricăciuni. Mai grav este faptul că o ursoaică cu trei pui «bate talpa prin localităţi», ca la ea în bârlog. Mă întreb şi eu: oare Ministerul de resort nu găseşte o soluţie pentru a pune ordine şi în plimbările astea «ursăreşti»? Oare, Direcţiile Silvice nu au un Statut al urşilor şi al altor jivine, ca să se asigure deplasarea turiştilor şi a gospodarilor, în plină siguranţă? Neglijarea acestui aspect periculos, prin care turiştii pot fi atacaţi de urşi, chiar nu preocupă pe nimeni?

Citeste si Urși atacați de monștrii cu două picioare pe Transfăgărășan. Unul a fost lovit, iar altul a fost alungat cu spray paralizant

Am văzut pe drumul Transfăgărășanului, aceeași urși, care au locație precisă și ies la drum când le este foame. Ursul nu are educație! Dacă-i este foame, te atacă! Să nu așteptăm tragedii pe drumurile împânzite cu animale sălbatice! Fac rugăciuni ca dihăniile sălbatice să nu atace pe argeșeni și musceleni, dar nici pe altcineva. Ajută rugăciunea dacă nu ieși în calea urșilor. Nu căutați moartea cu lumânarea!”, se întreabă retoric arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.