Arhitecţii desfiinţează reabilitarea termică: O "beţie cromatică psihedelică" şi lucrări îndoielnice

Publicat: Miercuri, 06 Iunie 2012 15:42 // Actualizat: Miercuri, 06 Iunie 2012 16:02 // Sursa: RTV.net

Arhitecţii din Capitală atrag atenţia asupra lipsei de control în ceea ce priveşte procesul de reabilitare termică a blocurilor şi a consecinţelor estetice şi practice care decurg din aceste acţiuni, un prim efect nefast fiind "beţia cromatică psihedelică", dar şi calitatea îndoielnică a lucrărilor.

Foto: www.adevarul.ro

"Creşterea confortului în locuinţe şi diminuarea pierderilor de căldură sunt obiective realiste şi urgente în condiţiile îmbătrânirii fondului construit şi a creşterii alarmante a costurilor de întreţinere. De aici până la alterarea aspectului original al faţadelor şi la beţia cromatică s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. S-a ajuns la o cromatică absolut psihedelică în ceea ce priveşte blocurile de locuinţe. Avem acum clădiri peste care s-a aplicat o zugrăveală violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri în care primăriile au impus formule unice care conţin combinaţii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini", a declarat într-un comunicat Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti.

La sfârşitul anului 2011, OAR Bucureşti a trimis către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), către primăriile de sector şi cea a Capitalei o documentaţie cu o serie de soluţii alternative, aplicate în Franţa, pentru reducerea pierderilor de căldură în blocurile vechi, iniţiativă care nu a avut însă efectul scontat, se arată în comunicat.

Arhitecţii acuză lipsa de control în ceea ce priveşte zugrăvirea blocurilor. "În unele cazuri, administratorul Asociaţiei de Proprietari este cel care decide culorile şi geometria acestor pete şi de multe ori gusturile acestora sunt îndoielnice", a spus reprezentantul OAR.

Dincolo de obiecţiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate, arhitecţii atrag atenţia şi în ceea ce priveşte utilizarea polistirenului, fenomen numit de aceştia "polistirenizare". Ei amintesc că Ungaria şi Italia s-au declarat împotriva acestei soluţii, preferând soluţii alternative aplicate la interior.

Potrivit reprezentanţilor OAR, polistirenul etanşează clădirea, nu mai permite trasferul de vapori, putând produce igrasie şi afectând în timp imobilul. În plus, execuţia necorespunzătoare (fără închidere cu profile metalice) a dus la apariţia cuiburi de şoareci, şobolani şi insecte, care au pătruns între sistemul de termoizolare şi faţada blocului şi care, în timp, vor afecta sănătatea locatarilor.

Mai mult, în anumite situaţii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători, se spune în comunicat.

"Polistirenul este obţinut din petrol, o resursă epuizabilă, deci nu poate fi vorba în acest caz de dezvoltare durabilă. De asemenea, trebuie amintit faptul că nu se ştie cum se va comporta acest produs pe faţade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderenţa plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp", explică arhitecţii bucureşteni.

În perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel naţional, iar proiecte au atras investiţii de circa 600 de milioane de euro, se menţionează în comunicat.

Bucureştiul a fost oraşul cu cele mai multe blocuri reabilitate în ultimii trei ani, sectorul 2 fiind lider detaşat în ceea ce priveşte fondurile alocate. La nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul de clădiri reabilitate, pe locul doi este Cluj-Napoca, urmat de Slatina, Drobeta Turnu Severin şi Piatra Neamţ. Blocurile reabilitate până acum în Bucureşti reprezintă o treime din totalul pe ţară. Pentru următorii trei ani primăriile de sector promit să reabiliteze peste o mie de blocuri, se mai spune în comunicat.

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 oct 22:29
Votează email 0 email
...după reabilitare O altă hotărâre adoptată în şedinţa de miercuri stabileşte măsurile de intervenţie pentru repararea/reabilitarea anvelopei clădirilor care prezintă un nivel ridicat de degradare şi care, în marea majoritate a cazurilor, sunt amplasate în zonele...
25 mai 23:17
...altele colorate cu albastru, roşu sau vişiniu, la concurenţă cu blocuri portocalii sau roz, blocurile reabilitate termic au suferit „o beţie cromatică psihedelică”. Însă, toate aceste culori, au avut un impact asupra oraşului, l-au făcut mai „vesel”.   Numit şi ...
07 iun 16:32
Răspunde | Votează email 0 email
andra
Inteleg ca aveti ceva impotriva premierului si simtiti nevoia sa va exprimati.
Ok, dar ceea ce nu inteleg este :ce cauta comentariile dumneavoastra aici,la un articol care nu are nicio legatura cu el?
Mi-e mila de dumneavoastra; daca nu aveti un lucru pertinent de spus in legatura cu subiectul in cauza, mai bine taceti din gura si va exprimati off-urile electorale in cadrul articolelor dedicate acestora.
O zi buna!
06 iun 18:23
Răspunde | Votează email -1 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
Ponta, trebuie sa-si dea demisia din functia de PREMIER! Dezonoreaza aceasta functie, promovand pe doi dintre cei mai mari penali din PSD!!!
In nicio tara din lume nu s-ar permite ceea face Ponta de cand este la guvernare! Un act de o gravitate greu de apreciat este ca, Ponta apare in camapania electorala, alaturi de unul dintre cei mai mare mafioti din Mihedinti: Adrian Duicu zis -Giani Gazolina! Si al doilea fiind Robert Negoita Bucuresti!!
Iata cine este acest personaj si in ce este implicat:
06 iun 18:23
Răspunde | Votează email 0 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
-Adrian Duicu, inca un xerox-ist care, in doi ani si-a facut rost de diplome si, de la vanzator de gazolina a ajuns economist (fara studii) Potrivit presei, firma unde Duicu s-a dat drept economist este Romcomplex SRL care detinea trei statii PECO pe Valea Cernei. Fostul vânzător de benzină la pompă din anii '90 a adunat o multime de diplome, de la medic veterinar la inginer şi expert în aparare, titluri pe care le flutura cu orice ocazie.
06 iun 18:22
Răspunde | Votează email -1 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
-s-a demarat un control împreună cu organismele de specialitate la firma lui Duicu, pentru a vedea în ce condiţii a încasat peste 32 de miliarde din banii publici
-trafic de inflenta
06 iun 18:21
Răspunde | Votează email 0 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
-conflict de interese - ANI a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa de catre Ioan Adrian Duicu
-intimidarea autoritatii statului
-sechestru pe averile personale in urma proceselor pe care le are...
06 iun 18:21
Răspunde | Votează email 0 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
2---- Robert Negoita- PSD
-scandalul prostituatelor de lux (minore)- cu Robert Negoita
-dovezi ale recrutării victimilor prin înşelăciune -promisiunea unor şedinţe foto în Austria – în scopul exploatării sexuale, practicarea prostituţiei în Austria, în cluburile Babylon, întreţinerea de acte sexuale plătite cu Negoiţă Robert
06 iun 18:21
Răspunde | Votează email -1 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
-DIICOT arată că victimele erau plasate pe piaţa prostituţiei de lux din România, Italia şi Austria, în cluburi sau la locuinţele clienţilor. Veniturile obţinute de traficanți depăşesc suma de 100.000 de euro. Pe lista celor care au beneficiat de servicii sexuale plătite s-ar afla interlopul constănțean Nuredin Beinur, deputatul Nicolae Băniciuoiu, Adrian Enache, Victor Ponta și frații milionari Robert și Ionuț Negoiță
06 iun 18:21
Răspunde | Votează email -1 email
Ponta sustine 2 penali. Demisiaaaa!
-Omul de afaceri Robert Negoita este primul pe lista Autoritatii Fiscale, cu cea mai mare suma de inapoiat la stat: 47 milioane de euro pentru cele peste 900 de apartamente vandute fara plata TVA-ului, spun autoritatile.
-ANAF a pus sechestru pe bunurile aparute in declaratia de avere a deputatului PSD, dupa ce a constatat ca Negoita are datorii la bugetul de stat
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H