Atentat cu maşină capcană într-o bază militară, 36 de militari au fost răniţi. Imagine cu momentul exploziei VIDEO

Un atentat cu maşină capcană s-a soldat marţi cu 36 de răniţi la o bază militară din oraşul columbian Cucuta, în nord-estul ţării, la frontiera cu Venezuela, a anunţat guvernul de la Bogota, atribuind acest atac gherilei ELN (Armata de Eliberare Naţională).

16 iun. 2021, 12:23
Atentat cu maşină capcană într-o bază militară, 36 de militari au fost răniţi. Imagine cu momentul exploziei VIDEO

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, către ora locală 15:00, două persoane aflate într-o camionetă s-au infiltrat în bază, dându-se drept funcţionari, după care au declanşat în vehicul două explozii care au lovit unitatea militară. Trei dintre cei 36 de militari răniţi în atentatul cu maşină capcană sunt în stare gravă. Totodată, printre răniţii aflaţi în afara pericolului se numără şi doi civili.

Armata de Eliberare Naţională este considerată ultima gherilă activă în ţară după acordul de pace intervenit în 2016 cu rebelii din FARC (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene).

Citeşte şi Proteste violente în Columbia, după ce poliţia a electrocutat şi omorât în bătaie un bărbat. El încălcase restricţiile privind pandemia

Preşedintele columbian Ivan Duque s-a deplasat la Cucuta pentru a superviza în mod direct situaţia. Oraşul Cucuta este capitala departamentului Norte de Santander, unde se înfruntă ELN, „Los Pelusos”, rămăşiţele unei insurecţii maoiste demobilizate, dar şi disidenţi din FARC şi numeroase bande de traficanţi de droguri.

Grupări înarmate se luptă pentru controlul a 41.000 hectare de plante de coca în regiune, o rută importantă a contrabandei spre Venezuela şi Caraibe, după cum scrie The Daily Star.

Preşedintele Duque a pus capăt negocierilor începute cu ELN de predecesorul său şi laureat la Premiului Nobel pentru pace, Juan Manuel Santos, după un atentat cu maşină-capcană comis în ianuarie 2019 la o şcoală de poliţie din Bogota, când au fost ucişi 22 de cadeţi.

Citeşte şi Baie de sânge între traficanţii de droguri. Au murit şi copii

ELN, activă din 1964 şi având în jur de 2.300 de luptători, afirmă că nu are legături cu traficul de droguri.