China a ridicat din nou avioanele de luptă, stare de alertă în Taiwan

Beijingul a efectuat timp de mai multe zile exerciţii aeriene şi maritime în Strâmtoarea Taiwan, luna aceasta, în urma unei vizite, la începutul lui august, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi, pe insulă.

18 aug. 2022, 06:00
China a ridicat din nou avioanele de luptă, stare de alertă în Taiwan

Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că 21 de avioane și cinci nave chineze au fost detectate miercuri în jurul insulei, Beijingul continuând activitățile militare în apropierea insulei, relatează Reuters.

Acesta a adăugat că cinci avioane au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, care în mod normal acționează ca o barieră neoficială între cele două părți.

Ministrul taiwanez de externe avertizează: China pregăteşte o invazie în insulă
Beijingul a desfăşurat exerciţii aeriene şi maritime mai multe zile în Strâmtoarea Taiwan în această lună, în legătură cu vizita în insulă la începutul lunii august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, urmată două săptămâni mai târziu de cea a unei delegaţii a Congresului.

De cealaltă parte, Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează France Presse.

Taiwanul a efectuat propriile manevre pentru a simula apărarea împotriva unei invazii a Chinei. Miercuri, un avion de luptă F-16V – o versiune îmbunătăţită şi mult mai sofisticată a altor F-16, care datează din anii 1990 – a fost încărcată cu o rachetă antinavă de fabricaţie americană, ca parte a unui exerciţiu de „pregătire pentru luptă” la o bază aeriană din comitatul Hualien, în estul teritoriului.

Şase avioane de tip F-16V – două înarmate cu rachete – au decolat în misiuni de recunoaştere pe timp de noapte şi de antrenament, anunţă armata taiwaneză. ”Împotriva ameninţărilor recente ale exerciţiilor militare ale forţelor comuniste chineze, noi am rămas vigilenţi şi am stabilit conceptul de «câmpuri de bătălie oriunde şi de antrenament oricând» (…), pentru a asigura securitatea naţiunii”, subliniază într-un comunicat armata taiwaneză.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei intervenţii militare a Chinei, care îşi revendică suveranitatea pe această insulă ce se bucură de un regim democratic, pe care este pregăttă să o cucerească prin forţă dacă este necesar.

Vladimir Putin: „SUA dorește prelungirea conflictului din Ucraina. Prin implicarea în Taiwan, vrea să destabilizeze întreaga lume”
Taipeiul acuză Beijingul de faptul că a folosit vizita lui Nancy Pelosi – demnitarul american de cel mai înalt rang care a vizitat insula în ultimele decenii – ca pe un pretext pentru a lansa manevre care să-i permită să facă repetiţii în vederea unei invazii.

Insula şi-a moderinat în ultimii ani flota îmbătrânită de avioane de vânătoare, pe fondul unor temeri tot mai mari cu privire la o acţiune militară a Chinei şi unor presiuni constante ale unor incursiuni chineze tot mai frecvente în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ).

În noiembrie, un prim escadron de avioane de tip F-16V a fost desfăşurat de către Forţele aeriene taiwaneze.

Un acord privind livrarea acestui tip de avion a fost aprobat de către Guvernul preşedintelui american de la acea vreme, Donald Trump, iar succesorul său Joe Biden a menţinut susţinearea Taipeiului.