Armata îl înlătură pe preşedinte de la putere. Protestatarii vor ca întregul sistem să plece

Şeful Statului Major al armatei algeriene Ahmed Gaid Salah a propus marţi ca preşedintele Abdelaziz Bouteflika, slăbit de boală şi contestat în stradă, să fie declarat inapt să exercite puterea, în virtutea Constituţiei, sau să demisioneze.

RomaniaTV.net
26 mart. 2019, 21:33
Armata îl înlătură pe preşedinte de la putere. Protestatarii vor ca întregul sistem să plece

Generalul Gaid Salah, care este totodată adjunct al ministrului Apărării şi este considerat unul dintre personajele cele mai puternice ale puterii algeriene, a făcut acest anunţ-surpriză la mai bine de o lună de la începutul unei contestări populare fără precedent.

Pentru a scoate această ţară petrolieră din criză, acest om loial lui Bouteflika a îndemnat la lansarea procedurii prevăzute de Articolul 102 al Constituţiei, ce poate fi aplicat atunci când preşedinele Republciii, ”din cauza unei boli grave şi de durată, se află în imposibilitate totală de a-şi exercita funcţiile” sau în caz de demisie.

De-acum mingea se află în terenul lui Bouteflika însuşi, dacă alege să demisioneze, sau în cel al preşedintelui Consiliului Consituţional Tayeb Belaiz, un apropiat al preşedintelui, căruia-i revine să lanseze procedura ce permite declararea şefului statului inapt să-şi exercite funcţia.

Bouteflika, în vârstă de 82 de ani şi aflat la putere din 1999, este slăbit de sechele ale unui accident vasclar cerebral (AVC) care, din 2013, îl împiedică să se adreseze în mod direct algerienilor şi care i-au rărit apariţiile publice.

Articolul 102 al Constituţiei prevede ca preşedintele Consiliului Naţiunii (Camera superioară a Parlamentului) să exercite interimatul în cazul ”incapacităţii” şefului statului atunci când, ”din cauza unei boli grave şi de durată”, acesta ”se află în imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile”. Cele două camere ale Parlamentului, la propunerea Consiliului Constituţional, ”reunit de drept”, adoptă prin vot cu o majoritate de două treimi ”starea incapacităţii”.Dacă ”incapacitatea” continuă după un termen de 45 de zile, puterea este declarată ”vacantă”. Interimatul continuă maximum 90 de zile, în care se organizează alegeri prezidenţiale.

Articolul 102 prevede această procedură de ”vacantare” şi în cazul demisiei preşedintelui Republicii.

Contestarea, în Algeria, o ţară membră a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), a fost declanşată la 22 fenruarie de manifestaţii masive împotriva anunţului candidaturii lui Bouteflika la un al cincilea mandat.