Armata Irakului intră în a doua fază a luptei împotriva Statului Islamic

Forțele irakiene au lansat joi a doua fază a ofensivei pentru a recuceri partea de est a orașului Mosul de la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care controlează de peste doi ani această parte a oraşului.

29 dec. 2016, 10:10
Armata Irakului intră în a doua fază a luptei împotriva Statului Islamic

„A doua fază a fost lansată pentru a elibera (partea) de est a Mosulului”, a declarat pentru AFP general locotenentul Abdelghani al-Assadi, de la forțele de elită contrateroriste (CTS). „Forțele noastre au început la ora locală 07:00 (04:00 GMT) să înainteze spre cartierul Al-Quds și se confruntă în prezent cu inamicul care rezistă”, a adăugat el.

În același timp, soldații irakieni avansează pe fronturile de nord și sud, în jurul acestui oraș din nordul Irakului, ultimul bastion al SI pe care jihadiștii l-au ocupat în iunie 2014, informează Agerpres.

De la începutul ofensivei, pe 17 octombrie, forțele de elită irakiene au recucerit mai multe cartiere din estul orașului Mosul și se apropiau de Tigru, fluviul care trece prin oraș, dar jihadiștii continuă să ocupe toate cartierele din partea de vest a orașului.

Marți, prim-ministrul irakian a dat asigurări că forțele de securitate au nevoie de „trei luni pentru a scoate” SI din Mosul.

Forțele guvernamentale, sprijinite de coaliția internațională antijihadistă condusă de Statele Unite, se confruntă cu o rezistență puternică din partea SI, iar gruparea extremistă sunită continuă să comită atentate în zonele eliberate de forțele armate.