Armata Română face recrutări de personal. Se vor putea angaja inclusiv români care nu au studiat în şcoli militare

Ministerul Apărării Naționale vrea să recruteze personal din surse externe. Vor să atragă absolvenți de liceu care nu și-au făcut studiile în liceele militare sau în școlile de maiștri militari. De asemenea, MApN vrea să angajeze și personal medical cu studii în unități civile de învățământ.

03 ian. 2023, 09:12
Armata Română face recrutări de personal. Se vor putea angaja inclusiv români care nu au studiat în şcoli militare

MApN a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se doreşte modificarea Statului cadrelor militare astfel încât în Armata să poată fi angajat și personal care nu a studiat în școlile militare. Propunerea vine pe fondul crizei de personal cu care se confruntă armata română în ce privește subofițerii și maiștrii militar, potrivit fanatik.ro. Tinerii nu s-au mai înghesuit să studieze în şcolile militare, iar mulţi angajaţi din Armată au demisionat în ultimii ani, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Citeşte şi: Salarii mai mari de 1.000 de euro net pe lună în 2023. Unde se dau aceşti bani!

De asemenea, conducerea MApN susţine că „oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”.