Rusia a dat ultimatumul pentru Volodimir Zelenski: „În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”

Rusia nu mai are răbdare cu Volodimir Zelenski. Vladimir Putin a lansat ultimatumul. Armata de la Moscova e gata să radă tot ceea ce-i stă în cale, dacă președintele de la Kiev nu se va pune la masa negocierilor. Astfel, rușii vor pune capăt conflictului.

27 dec. 2022, 09:06
Rusia a dat ultimatumul pentru Volodimir Zelenski: „În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”

Administrația de la Moscova a venit cu niște propuneri de pace, pe care Volodimir Zelenski trebuie să le accepte, susține Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Printre propunerile lui Vladimir Putin și a camarilei sale se numără inclusiv predarea teritoriilor ocupate de ruși, regiunea Donbas, pro-rusă. Mesajul a venit la o zi după ce șeful de la Kremlin a declarat că este deschis la discuții pentru încheierea conflictului militar.

Totuși, Kievul și aliații occidentali au respins invitația la dialog a lui Vladimir Putin. Volodimir Zelenski susține că armata ucraineană va lupta folosind ajutoarele militare primite de la vest până când armata rusă se va retrage și va elibera 1/5 din teritoriul ocupat deja.

În acest context, Serghei Lavrov a lansat ultimatumul.

„Propunerile noastre de demilitarizare şi denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei care emană de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute de inamic.

Ideea este simplă: Îndepliniţi-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit presei internaționale.

 

Aproape un an de zile de la declanșarea războiului din Ucraina

 

Între timp, s-au împlinit mai bine de zece luni de la declanșarea conflictului militar din Ucraina. În data de 24 februarie a demarat Vladimir Putin invazia, numită „operațiune specială”.

Vladimir Putin și oamenii săi din administrație au trimis trupele la granița cu Ucraina cu câteva luni înainte, pe fondul negocierilor din ce în ce mai avansate ale Ucrainei cu privire la aderarea la NATO. Rușii au considerat acest lucru drept o amenințare la securitatea națională și astfel, au invadat teritoriile pro-ruse (n.r. – din punct de vedere demografic și autodeclarate), știind că orice ligitiu teritorial va atrage imposibilitatea încheierii unui act de aderare într-o alianță internațională. Ori în caz contrar, Putin se va mulțumi cu ruperea unor teritorii din statul vecin, pentru formarea unei zone de tampon, profitând de faptul că minoritățile naționale din Ucraina nu beneficiază de drepturi egale.

Afirmațiile lui Serghei Lavrov au făcut referire la starea de fapt, din teren și posibilitatea amplificării conflictului. În prezent, trupele ruse sunt mai degrabă în defensivă, pentru apărarea teritoriilor pro-ruse. Totuși, există posibilitatea ca Vladimir Putin să dea ordin pentru debarcarea lui Zelenski de la Kiev, scenariu cu care ministrul de Externe de la Moscova a amenințat în repetate rânduri.