Armata rusă, la limita disperării. Revendică ”supremația aeriană” și spune că civilii pot părăsi Kievul, acuzând autoritățile că îi folosesc drept ”scut uman”

A cincea zi de război vine cu vești neașteptate. Arata rusă spune că civilii din Kiev pot părăsi capitala și acuză autoritățile ucrainiene că îi foloseşte ca "scuturi umane".

28 feb. 2022, 10:37

Armata rusă, la limita disperării. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov,  a revendicat şi „supremaţia aeriană” în toată Ucraina, în a cincea zi de la declanşarea invaziei ruse.

Armata rusă, la limita disperării. Revendică ”supremația aeriană” și spune că civilii pot părăsi Kievul, acuzând autoritățile că îi folosesc drept ”scut uman”

Potrivit ministerului, citat de Interfax, forţele ruse au cucerit oraşele Berdiansk şi Energodar situate în sud-estul regiunii Zaporojie, precum şi zona de lângă centrala nucleară din Zaporojie. Informaţia privind cucerirea zonei de lângă centrala nucleară din Zaporojie a fost dezminţită de partea ucraineană, potrivit Interfax.

Vladimir Putin a cerut, duminică, armatei să ridice nivelul de pregătire pentru armamentul nuclear. În replică, UE a anunțat o decizie istorică – va furniza Ucrainei armament letal de 450 milioane euro, dar și avioane de vânătoare. Mai mult decât atât, Uniunea Europeană a blocat accesul Rusiei la spațiul aerian al UE, ceea ce înseamnă că toate aeronavele deținute, înregistrate și controlate de Rusia sau oligarhii ruși nu vor mai putea ateriza, decola sau zbura peste niciun teritoriu al UE.

Citește și: EXCLUSIV Răspunsul lui Victor Ponta, când fiica lui l-a întrebat dacă trebuie să plece din România: „Dacă Rusia atacă România, oricum va fi al Treilea Război Mondial. Unde să te duci, în junglă?”
De altfel, Belarus a votat pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară și poate obține arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.

Delegațiile din Ucraina și Rusia se vor întâlni la granița dintre Ucraina și Belarus, fără condiții prealabile, potrivit Ministerului de Interne de la Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnire.

A cincea zi de război a început cu noi  bombardamente în Kiev și Harkov, însă capitala și orașul strategic al Ucrainei rezistă sub asediul rusesc. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că următoarele zile sunt cruciale pentru ucraineni.

Citește și: Scene demne de cascadorii râsului în plin război ruso-ucrainean: romi ucraineni filmați când își duc acasă blindate rusești: „Nu ştii când ai nevoie de ele să mergi după lemne”