Armata ucraineană a intrat în Lugansk: Oraşul este FRONT de război: „Este înspăimântător”

Armata ucraineană a intrat în oraşul Lugansk. Presa locală scrie că în prezent au loc lupte de stradă acerbe. Kievul avertizează că insurgenţii ar putea primi sprijini din partea Rusiei. Potrivit Serviciului de Securitate ucrainean, 1 000 de militari ruşi încearcă să pătrundă pe teritoriul ţării, deghizaţi în şoferi ai convoiul umanitar trimis de Moscova.

16 aug. 2014, 08:42

Soldaţii ucraineni au preluat controlul asupra spitalului regional din Lugansk, iar acum se apropie de centrul oraşului. UNIAN, citat de Publika, scrie că separatiştii s-au concentrat în număr mare, iar pe străzi au loc lupte corp la corp. Confruntări au fost înregistrate şi în Doneţk, unde, potrivit liderului „Sectorul de Dreapta”, Dmitri Iaroş, trupele guvernamentale au ucis 60 de militanţi proruşi şi au distrus cel puţin un tanc.

„Suntem bombardaţi în fiecare zi. Este înspăimântător să stăm în case”. 
 
Serviciul de Securitate al Ucrainei suspectează Rusia de trimiterea a sute de militari, deghizaţi în şoferi şi însoţitori ai camioanelor cu ajutor umanitar. De cealaltă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat pe omologul său american, Chuck Hagel, că niciun soldat nu se află în convoiul rusesc.
 
De asemenea, Moscova a recunoscut că cele 280 de camioane sunt pe jumătate goale. Autorităţile ruse au explicat că vehiculele sunt noi şi ar fi riscant să transporte greutăţi mari.
 
Washingtonul a insistat însă că Rusia nu are niciun drept să trimită în statul vecin vehicule sau persoane fără acordul Kievului. Statele Unite au anunţat că verifică informaţiile în ceea ce priveşte pătrunderea pe teritoriul ucrainean a unui convoi militar rus.
 
Ieri, Ucraina a denunţat incursiunea unor blindate ruseşti pe teritoriul său. Potrivit administraţiei prezidenţiale, cea mai mare parte a blindatelor a fost distrusă.
 
Coloana de blindate a fost tot timpul sub supravegherea trupelor ucrainene. Au fost întreprinse măsurile necesare, iar o parte din această tehnică militară nu mai există”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko. 
 
Kremlinul a negat toate acuzaţiile. Uniunea Europeană a îndemnat Rusia la detensionarea situaţiei, iar NATO a catalogat această acţiune a Moscovei drept o intervenţie în Ucraina.