Armele celebrului cuplu de bandiţi Bonnie şi Clyde, scoase la licitaţie

Armele folosite la începutul anilor 1930 de celebrii gangsteri Bonnie Parker şi Clyde Barrow vor fi scoase la licitaţie luna aceasta.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 12:20

Un pistol mitralieră Thompson de calibru 45, cunoscut şi sub numele de pistol Tommy, şi o puşcă de vânătoare Winchester din 1897 ar putea fi vândute cu mii de dolari la o licitaţie care va fi organizată luna aceasta. Valoarea acestor arme este dată de faptul că ele au aparţinut celebrilor gangsteri Bonnie şi Clyde. Acestea au fost capturate de poliţie în aprilie 1933, când Bonnie Parker şi Clyde Barrow au ucis doi ofiţeri de poliţie într-un schimb de focuri apărut în timpul unei urmăriri. Reuşind să scape, cei doi gangsteri au plecat fără arme şi fără un aparat de fotografiat, care au fost recuperate de un poliţist. În aparat erau mai multe fotografii alb-negru, în una dintre ele Bonnie ţinând îndreptată spre Clyde o armă dintre cele care sunt scoase acum la licitaţie.

Până acum, armele s-au aflat în posesia familiei unui poliţist care le primise, la rândul lui, de la un ofiţer al cărui nume nu este cunoscut. Acum, după zeci de ani, un strănepot al poliţistului care a primit armele „cadou”, a decis să le scoată la licitaţie şi are, spune el, şi dovada că sunt cu adevărat armele lui Bonnie şi Clyde. „A fost un cadou de la un poliţist la altul. Fără îndoială că aceste arme le-au aparţinut lui Bonnie şi Clyde. În Springfield, ei au răpit un ofiţer de poliţie şi l-au ţinut ostatic. Atunci i-au spus că furaseră pistolul Tommy din Ohio, iar seria de pe arma mea este aceeaşi cu a uneia identice care apare în acte ca furată în Ohio. Aceste arme sunt o pagină importantă de istorie”, a subliniat proprietarul actual al armelor, Mark Lairmore.

Din 1973, cele două arme au fost expuse la Muzeul Poliţiei din Springfield, dar acum Mark s-a hotărât să le vândă, după ce tatăl şi bunicul lui au murit. „Cei de la muzeu nu au fot prea încântaţi să renunţe la ele. Dar acum nu mai există motive sentimentale pentru a le păstra şi cred că este timpul ca ele să ajunge la cineva care apreciază armele vechi şi istoria din spatele lor. Licitaţia va avea loc pe 21 ianuarie, în Kansas City, iar organizatorii se aşteaptă la un număr mare de candidaţi, în special colecţionari şi pasionaţi de istoria lui Bonnie şi Clyde.

Bonnie Parker şi Clyde Barrow au fost un cuplu de gangsteri celebri. Ei au terorizat zona centrală a Statelor Unite între 1931 şi 1935, spărgând o mulţime de bănci, dar şi simple magazine. Cei doi au ucis nouă poliţişti şi mai mulţi civili care au avut ghinionul să se afle în preajmă când ei îşi dădeau loviturile.