Armistiţiul de încetare a focului în Ucraina riscă să nu mai existe

Regimul de încetare a focului în estul Ucrainei este din ce în ce mai virtual, a avertizat miercuri secretarul general al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), Lamberto Zannier, care s-a declarat 'preocupat' de riscul unei 'escaladări' a conflictului.

12 nov. 2014, 16:58
Armistiţiul de încetare a focului în Ucraina riscă să nu mai existe

‘Am constatat sosirea de echipamente militare în regiunea unde a fost instituit un regim de încetare a focului. În timp ce obiectivul nostru este de a acţiona pentru întărirea armistiţiului, acesta există din ce în ce mai mult numai pe hârtie’, a afirmat Zannier într-o declaraţie făcută la Bruxelles, după cum relatează AFP.

‘Acest aflux de arme în regiune poate duce la o confruntare mai deschisă şi noi nu dorim să vedem aşa ceva. Suntem îngrijoraţi întrucât vedem un risc pentru o escaladare’ a conflictului, a adăugat el.

Secretarul general al OSCE a subliniat în continuare că ‘procesul politic este capital’ pentru situaţia din Ucraina, făcând apel la UE să exercite presiuni asupra Kievului şi Moscovei pentru a ‘revitaliza’ acest proces. Protocolul de la Minsk care a permis instituirea unui armistiţiu este ‘cea mai bună soluţie pe care noi o avem’, a pledat Lamberto Zannier.

Citeşte şi NATO confirmă intrarea unor convoaie militare ruse în Ucraina

OSCE a desfăşurat 261 de observatori internaţionali în Ucraina, dintre care 112 în regiunile estice unde la începutul lunii septembrie, în urma acordurilor convenite în capitala belarusă Minsk, a fost instituit un armistiţiu între armata ucraineană şi forţele rebele, armistiţiu frecvent încălcat de ambele părţi.

Confruntările în estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile şi informaţiile Kievului legate de intrarea, începând de vineri, a unor convoaie militare ruse cu armament greu, au fost confirmate de NATO şi OSCE. Moscova a respins însă aceste acuzaţii, calificându-le ca ‘nefondate’