Arseni Iaţeniuk: Ucraina are nevoie de o armată puternică şi de armament pentru a opri Rusia

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, aflat în aceste zile într-o vizită de lucru în SUA, a declarat că singura posibilitate pentru detensionarea situației din estul ucrainean este îndeplinirea acordurilor de la Minsk, adăugând însă că realizarea acestora trebuie să fie susținută de prezența în Ucraina a unei armate puternice.

10 iun. 2015, 10:54
Arseni Iaţeniuk: Ucraina are nevoie de o armată puternică şi de armament pentru a opri Rusia

”Pentru a îndeplini acordurile de la Minsk, trebuie ca eforturile diplomatice să fie susținute de o armată ucraineană puternică”, a declarat Iațeniuk, într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, potrivit Interfax-Ukraina, relatează Agerpres.

Șeful executivului de la Kiev a salutat decizia guvernului SUA de a trimite militari americani pentru instruirea luptătorilor din Garda Națională a Ucrainei (subordonată Ministerului de Interne și formată în special din voluntari) și de a acorda susținere tehnică sub formă de echipament electronic, subliniind însă că țara sa ”are nevoie de mai mult, înainte de toate de armament defensiv, pentru a opri Rusia”.

În context, el a acuzat Moscova că livrează ”teroriștilor”, cu referire la separatiștii proruși din estul Ucrainei, ”sute de tancuri, sute de arme, artilerie modernă, chiar rachete SA-11, SA-15, SA-22”, susținând în același timp că pe teritoriul ucrainean se află peste 10.000 de soldați ruși.

”Trebuie să se știe că Rusia reprezintă o amenințare pentru SUA, UE și ordinea mondială”, a mai declarat Arseni Iațeniuk, adăugând că Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie acționeze împreună împotriva ”agresiunii ruse”.

De amintit că Ucraina și Occidentul au acuzat în repetate rânduri Rusia de susținerea militară a rebelilor proruși și de trimiterea de trupe în estul ucrainean, dar Moscova a dezmințit de fiecare dată orice implicare a sa în conflictul din țara vecină.