Artă EXTREMĂ: Mona Lisa a fost trimisă pe Lună cu laserul

NASA a trimis pe Lună, cu ajutorul tehnologiei prin laser celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, realizând astfel o premieră în comunicarea prin laser. 

RomaniaTV.net
18 ian. 2013, 19:51

Folosind tehnologia cu laser, experţii de la NASA au făcut o încercare mai puţin obişnuită şi, totodată, un debut spectaculos în arta „extremă”. Ei au trimis celebrul portret al maestrului Leonardo da Vinci prin laser, pe o navă spaţială ce orbitează în jurul Lunii din 2009.

Semnalul laser a fost lansat cu ajutorul unei instalaţii speciale din Maryland. Speciliştii au afirmat că experimentul lor este un important pas înainte în comunicarea cu laser pentru navele spaţiale interplanetare, scrie Daily Mail.

„Este pentru prima oară când cineva obţine o comunicare prin laser într-un singur sens”, a declarat David Smith, cercetător care lucrează cu Altimetrul cu Laser al Orbitei Lunare – cel care a recepţionat mesajul trimis de NASA. În viitorul apropiat, acest tip de comunicare simplă prin laser ar putea susţine şi comunicarea prin radio utilizată în prezent pentru sateliţi.

Prin tehnica futuristă, Mona Lisa a fost trimisă pe satelitul lunar „pe bucăţi” cu dimensiuni de 150×200 pixeli. De îndată ce orbita lunară a primit imaginile, satelitul a reconstituit imaginea şi chiar a corectat distorsiunile suferite de aceasta în timpul transmiterii. „Rezultatul” a fost trimis apoi pe Pământ folosind metoda clasică, a undelor radio.