Artificiul financiar prin care este păcălit NOUL COD FISCAL: Patronii şi recompensează lunar angajaţii, fără să majoreze brutul

În mare parte firmele din Timiș s-au declarat de acord să suporte scăderea veniturilor angajaților ca urmare a aplicării modificărilor fiscale de la 1 ianuarie. Un sondaj realizat de o societate de consultanță în domeniul resurselor umane arată că 52% din totalul companiilor din Timiș care au răspuns întrebărilor vor compensa într-un mod scăderea salariului net.

21 nov. 2017, 10:15
Artificiul financiar prin care este păcălit NOUL COD FISCAL: Patronii şi recompensează lunar angajaţii, fără să majoreze brutul

Companiile nu sunt dispuse să piardă din angajați ca urmare a scăderii salariilor nete, ca urmare au decis să compenseze cumva decizia guvernului de a pune în cârca exclusivă a angajaților toate contribuțiile sociale, ceea ce va duce inevitabil la reducerea nivelului net. Interesant este de văzut cum se va realiza această compensare, sunt două metode principale, anume fie acordarea unei bonificații lunare, respectiv majorarea salariilor brute. Iar mare parte dintre angajatori nu sunt dispuși să aplice o măsură care este ireversibilă, respectiv majorarea brutului, îmbrățișând metoda bonificării lunare a venitului cu o anumită sumă care să acopere diferența. Cel puțin până se va vedea cum evoluează lucrurile la nivel fiscal, spun patronii!

CALCULATOR SALARII: Cum va arăta venitul tău de la 1 ianuarie 2018, după ce a fost adoptată Revoluţia Fiscală. Vezi şi deducerile

Sondajul amintit, realizat de cei de la AIMS, arată că cel puțin jumătate din firmele din Timiș vor da ceva bani în plus la salariu, într-un anumit fel, de la 1 ianuarie. În urma sondajului derulat în aceste zile în rândul clienților concluzia este că 48% din companiile chestionate la nivel național au anunțat că au luat deja decizia de a compensa în totalitate trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Mai mult, alte 39% din companii au declarat că „încă nu am luat o decizie, dar e destul de posibil să compensăm”. Aceasta înseamnă că o majoritate covârșitoare, 87%, se pregătește să pună în practică această măsură, alegând să își protejeze angajații. La sondaj au răspuns, în două zile, 270 de companii din toată țara, aproape toate având capital străin sau mixt. Majoritatea acestor companii sunt nume importante în domeniul lor de activitate, peste 70% fiind companii multinaționale. 50% din firmele care au participat la studiu au activitate de producție, 28% sunt companii care activează în domeniul IT, iar 10% sunt din zona serviciilor – acestea fiind cele mai consistente sectoare de activitate reprezentate în sondajul AIMS. Județele sau localitățile de unde s-au primit cele mai multe răspunsuri sunt Timiș, București, Cluj, Arad, Sibiu, Brașov, Bihor, Argeș și Iași.

Nici una dintre companiile participante la sondaj nu a declarat că nu va compensa transferul contribuțiilor, dar a existat un foarte mic procent de 2% care a spus că „încă nu am luat o decizie, dar e posibil să nu putem compensa”. Doar 6% din respondenți au declarat că „încă nu am luat o decizie și nu putem estima acum ce vom face”. Respondenții din Bihor sunt cei mai hotărâți să majoreze veniturile (82% din cei care au participat în sondaj), dar procentul este în scădere în alte zone: Brașov (63%), Argeș (60%), Arad și Timiș (54, respectiv 52%), dar foarte mic în București (23% din participanți). 53% din firmele de producție și 42% din firmele de IT au declarat că au luat deja decizia de a compensa în totalitate acest transfer, scrie tion.ro.

Firmele au anunțat că iau în calcul două variante pentru compensarea scăderii veniturilor. Una dintre variante se referă la o bonificație lunară, cea de-a doua la majorarea salariului brut. Cea de-a doua variantă nu ar fi chiar pe placul angajatorilor, aceasta este una definitivă, nu crede nimeni că cineva ar putea reveni și scădea un salariu. Bonusul este luat în calcul pentru o perioadă scurtă de timp, de câteva luni, până la instaurarea unei stabilități fiscale în România, dacă așa ceva se va întâmpla. Astfel, 32% din companiile participante au optat deja pentru creșterea salariului de bază și doar 17% pentru bonus lunar. La aceștia se adaugă cei care nu aveau încă toate aprobările, dar au putut să declare: 26% că „încă nu am luat o decizie, dar e destul de posibil să creștem salariul de bază”, respectiv 11% care încă nu luaseră o decizie, „dar e destul de posibil să acordăm bonus lunar”. Cei mai hotărâți în creșterea salariului de încadrare sunt angajatorii din Banat și din Centrul țării. În același context, cele mai multe companii au ales varianta întocmirii unui act adițional la contractul individual de muncă (37% din totalul participanților au hotărât deja acest lucru, în timp ce 25% înclină către această variantă) – din nou o variantă mai degrabă ireversibilă, spre deosebire de cei 10% care au optat pentru soluția comunicării către angajați a unei decizii interne (posibilă mai degrabă în cazul acordării de bonus).

O problemă puțin diferită este cea a angajaților din domeniul IT, unde va dispărea scutirea de impozite. În ceea ce privește companiile IT, sondajul arată că 50% dintre acestea au declarat că intenționează să compenseze total această pierdere, prin creșterea salariului brut de bază. Au fost și unele companii care au menționat că le va fi dificil să suporte această creștere, iar altele au luat decizia de a compensa doar parțial.