Artificiul prin care angajații la stat ajung aproape să-și dubleze salariile în 2024

Mulți dintre angajații de la stat profită de legislație și primesc salarii majorate datorită sporurilor. Cel mai mare spor este cel de 50% pentru cei care lucrează cu proiecte europene. Astfel, mulți încasează acești bani, chiar dacă acele proiecte nu au fost duse la bun sfârșit.

25 ian. 2024, 10:49
Artificiul prin care angajații la stat ajung aproape să-și dubleze salariile în 2024

Angajații din toate instituțiile de stat care lucrează cu fonduri europene beneficiază de un spor de 50% din salariu. Legislația din România este permisivă și mulți se bucură de acești bani, chiar dacă aceste proiecte nu au fost finalizate, potrivit România TV.

Citește și: Zile libere 2024. Câte libere primești, în 2024, dacă te căsătorești: Ce prevede Codul Muncii

Un exemplu în acest sens este Consiliul Județean Constanța. Aici, angajații au primit nu mai puțin de opt milioane de lei între anii 2018-2022 sub forma sporurilor pentru implementarea proiectelor europene. Funcționarii de aici lucrau în cadrul a patru proiecte europene. Însă, Consiliul Județean a acordat aceste sporuri în condițiile în care proiectele în cauză nu au avansat semnificativ, iar plățile făcute în cadrul acestora abia au depășit un milion de lei. Informația apare într-un raport de audit, in urma unui control efectuat de către Curtea de Conturi privind gestiunea financiară în anul 2022 la nivelul CJ.

Citește și: Grevă generală în sistemul sanitar! Se strâng semnături pentru declaşarea celui mai mare protest

Raportorii Curții de Conturi critică modul „defectuos” în care a fost efectuat controlul intern în ceea ce privește angajarea și plata majorării salariilor de bază cu până la 50%.