Artistul Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani: „Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui”

Artistul Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani. Anunţul a fost făcut de curatorul Dan Popescu, pe pagina sa de Facebook. Descoperit târziu, Ion Bârlădeanu a fost expus la Londra, Copenhaga, Paris, alături de artişti consacraţi precum Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

19 oct. 2021, 20:11
Artistul Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani: „Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui”
Artistul Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani

Artistul Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani. Fost boschetar (a trăit printre gunoaie şi a lucrat ca gropar), Bârlădeanu s-a întâlnit, la Paris, cu prilejul expoziţiei sale din capitala Franţei, cu celebra actriţă Angelina Jolie, care a vrut neapărat să-l cunoască.

Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viaţă. A fost un artist total. Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui. La revedere, prietene!”, a scris pe Facebook Dan Popescu.

Citeşte şi: Octavian Iordăchescu a murit. A fost fondatorul Radio Vacanţa

Artistul Ion Bârlădeanu a murit la 75 de ani

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946, la Zăpodeni, judeţul Vaslui. Avea doar şapte clase primare şi doi ani de studii la Şcoala populară de arte. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor.

A fost descoperit în 2008 de Ovidiu Feneş, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.

La 62 de ani, Bârlădeanu a expus pentru prima oară, la Bucureşti, 20 de lucrări pe teme politice, care îi sunt subiectul preferat. A expus apoi la Basel şi Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

În 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România despre artist, numit ”Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B.”, film care a obţinut Premiul Emmy International, categoria ”Arts Programming”.

În 2015, a fost lansat proiectul „Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu şi Carmen Lidia Vidu”, în care cei doi artişti au mixat imagini şi personaje cu care au identificat Bucureştiul urban.

Artistul era reprezentat de galeria H’Art din Bucureşti (105-107 Str. Mihai Eminescu). Lucrările sale au fost expuse la Londra, Copenhaga, Basel, Paris alături de artişti consacraţi precum Andy Warhol şi Marcel Duchamp.


loading...