Aşa decongelezi corect alimentele

Ai venit acasă de la muncă și ai realizat că ai uitat să scoți o bucată de carne de la congelator, pe care ai de gând s-o dezgheți acum la temperatura camerei. Este asta cea mai bună variantă? Specialiștii spun că nu. Și totuși, cum ar trebui să procedăm?

RomaniaTV.net
06 feb. 2017, 09:11
Aşa decongelezi corect alimentele

Frigul împiedică înmulţirea bacteriilor, dar nu le distruge în totalitate. Dacă vrei să decongelezi alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulţească necontrolat şi astfel să te îmbolnăvești. Pentru a preveni toate astea, ține cont de aceste reguli.

Carnea se dezgheață la frigider

Modul cel mai bun și cel mai sigur de a dezgheța carnea este în frigider și nu la temperatura ambiantă, așa cum cred și fac mulți dintre noi, spun specialiștii. Pune carnea pe o farfurie și acoper-o cu folie de plastic. Las-o la frigider aproximativ 8 ore, în cazul cărnii roșii, și 4 ore, în cazul celei albe (pui, curcan, pește).

Dacă bucata de carne depășește 2 kg, este posibil să fie nevoie de mai multe ore pentru ca ea să se dezghețe. Carnea tocată, cea de pasăre, precum și fructele de mare sunt în siguranță în frigider dacă le mai ții o zi sau 2 după decongelare; carnea de vită, de porc sau de miel dezghețată poate fi păstrată în frigider până la 5 zile.

Fructele și legumele se decongelează în apă rece

Ceva mai ușor se decongelează legumele și fructele. În acest caz, pune-le într-o pungă resigilabilă și scufundă-le într-un castron mare plin cu apă rece de la robinet. În cel mult 1 oră, acestea ar trebuie să se dezghețe. Dacă procesul de decongelarea durează 2 până la 3 ore, este foarte important să schimbi apa în fiecare oră. În cazul legumelor congelate din comerț, ele nu trebuie lăsate la dezghețat, ci se pot găti imediat.

În schimb, fructele de mare se dezgheață prin șoc termic. Mai exact, pune-le într-o sită și scufund-o într-un vas cu apă clocotită. În 3 minute, ele vor fi complet dezghețate.

Citeşte şi  Alimente care te ajută să trăieşti mai mult

Microundele, varianta de urgență

În cele din urmă, dacă într-o oră îți vin invitații la masă, poți să dezgheți carnea în cuptorul cu microunde. Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare şi scade riscul de oxidare a alimentelor.

Scoate carnea din ambalajul ei din plastic, așaz-o pe o farfurie curată și pune-o în cuptorul cu microunde. La unele aparate, timpul de decongelare este calculat automat, dacă acesta are programul decongelare (defrost). La cuptoarele care nu au această funcție, se optează pentru temperatura cea mai mică.

Chiar dacă majoritatea cuptoarelor cu microunde moderne au funcții de dezghețare, este posibil ca la final să te trezești cu hrana parțial fiartă, care are o textură cauciucată. Pentru a te asigura că acest lucru nu se întâmplă, verifică la fiecare 45 de secunde bucata de carne pe care vrei s-o dezgheți.

Nu recongela alimentele!

Odată decongelate, alimentele nu se mai pun din nou la congelat. Motivul? Există riscul înmulțirii bacteriilor și, implicit, a toxiinfecțiilor alimentare.

Cât timp ții alimentele la congelator

Mâncare gătită sau sosuri – 1-2 luni

Carne – 6 luni

Peşte – 2-3 luni

Organe şi mezeluri – 3-6 luni

Fructe şi legume – 8-10 luni

Unt – 8 luni

Îngheţată – 2-3 luni

Află cât de sănătoase sunt legumele congelate