Asistaţii social, puşi să muncească de noii primari aleşi: „Acum suntem sclavi, trebuie să prestăm munca”

La două luni de la alegerile locale, noii primari aleşi i-au pus la treabă pe asistaţii social. Cei care nu ies la muncă, vor pierde banii de la stat. În aceste noi condiţii, mulţi dintre asistaţii social au anunţat că renunţă la ajutoarele de la stat.

07 ian. 2021, 08:43
Asistaţii social, puşi să muncească de noii primari aleşi: „Acum suntem sclavi, trebuie să prestăm munca”
Asistaţii social, puşi să muncească de noii primari aleşi

Asistaţii social, puşi să muncească de noii primari aleşi. Edilul din Marghita, un oraş situat la 50 de kilometri de Oradea, este unul dintre primarii care i-au pus la treabă pe cei care primesc ajutoare sociale.

Din cei 116 oameni, 20 sunt apţi de muncă. Aceştia au fost puşi să taie bălăriile, au curăţat rogolele înfndate şi gropile clandestine de gunoi.

„Sunt planificaţi între 3-5 zile şi, în situaţia în care o zi nu vin la muncă, i se retrage ajutorul social”, a spus Marcel-Emil Sas-Adăscăliții, primarul din Marghita, potrivit ştirileprotv.ro. 

Patru dintre cei care primesc ajutoare sociale şi-au pierdut deja indemnizaţiile pentru că nu au ieşit la muncă.

Citeşte şi Acesta este satul cu asistaţi sociali „de meserie”. Oamenii sparg seminţe pe străzi, în loc să meargă la muncă

Asistaţii social, puşi să muncească de noii primari aleşi’

Şi primarul din comuna Sănduleşti din judeţul Cluj i-a pus pe cei care primesc ajutoare sociale să muncească. Aici, trei sferturi dintre aceştia au renunţat la bani.

„Chiar dacă veneau la muncă, veneau când au vrut ei. Nu, am zis, domnule, începem la 8, în fiecare zi vă prezentaţi la muncă. După o săptămână s-au învăţat, dar sigur că numărul de beficiari a scăzut, de la 50 am ajuns să avem un sfert. Au spus ‘acum suntem sclavi, trebuie să prestăm munca’, am discutat cu ei civilizat, dar ferm”, spune Călin Fărgaciu, primarul comunei Săndulești.

Şi în comună Cojocna, 12 familii beneficiza de ajutor social.

„Cred că pe termen lung, dacă menţinem aceste activităţi şi facem o educaţie a oamenilor, putem să rezolvăm această problemă a curăţeniei”, a declarat Anca Marcu, viceprimarul comunei Cojocna din Cluj.

Asistaţii sociali muncesc între 19 şi 44 de ore pe lună, iar indemnizaţiile  variază între 142 şi 600 de lei, în funcţie de câte persoane sunt într-o familie.