Asistenta de la Spitalul Universitar, care a fost în greva foamei, a fost CONCEDIATĂ. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Publicat: Vineri, 12 Octombrie 2018 11:31 // Actualizat: Vineri, 12 Octombrie 2018 13:43 // Sursa: romaniatv.net

Asistenta Mariana Luceanu, de la Spitalul Universitar, care a protestat în urmă cu două luni făcând greva foamei , a fost concediată. Femeia susţine că motivul ar fi că a vorbit despre "neregulile din spital". Managerul spitalului o contrazice şi spune că i-a fost desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat faptul că decizia a fost luată de către Comisia de disciplină a unităţii, în concluziile căreia nu se poate interveni, însă afirmă că, în urma controalelor, s-a stabilit că o parte dintre aspectele sesizate de asistenta medicală Mariana Luceanu sunt adevărate. În plus, Pintea a spus că s-a verificat modul de cheltuire a banilor la Spitalul Universitar, existând suspiciunea unor ”probleme de natură penală”.

UPDATE: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la concedierea asistentei medicale Mariana Luceanu de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) care a făcut greva foamei în luna agust şi anunţă o nouă anchetă la unitatea medicală.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o nouă anchetă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în legătură cu concedierea asistentei medicale care a făcut greva foamei acum câteva luni, în legătură cu condiţiile din unitatea spitalicească", se arată, vineri, într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

Reprezentanţii instituţiei reamintesc că s-a mai făcut o anchetă, în 23 august 2018, după discuţii avute la acea vreme cu asistenţii medicali aflaţi în greva foamei.

"La finalul anchetei, în sala de şedinţe a fost chemat şi domnul Simion Daniel Petrică, însă reprezentanţii spitalului nu au dorit să ia parte la această întrevedere. Domnul Simion Daniel a susţinut că, atât dumnealui cât şi doamna Luceanu Mariana au renunţat la greva foamei, cel puţin până la finalizarea raportului de control al Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii. De asemenea, a susţinut în continuare că la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti sunt o serie de nereguli, fără însă a prezenta vreo dovadă că a sesizat în scris conducerea spitalului sau alte organe abilitate cu privire la existenţa acestora", se mai arată în comunicatul de presă.

Avocatul Poporului anunţă că sesizat Corpul de control al Ministrului Sănătăţii, de către Domeniul Drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale din cadrul Avocatului Poporului, cu solicitarea de a informa cu privire la rezultatul controlului efectuat.

"Am făcut greva foamei, eu nu am fost în discotecă. (...) Am terminat (n.r - greva foamei) în 22 august, acum suntem în 12 octombrie. (...) Pentru că am vorbit. A deranjat faptul că am spus neregulile din acest spital, pentru că am adus dovezi în spaţiul public, în cel virtual şi în mass-media, pentru că toţi colegii sunt alături de mine, dar le e frică să vorbească. Pentru că am spus ca în această unitate s-a instaurat o dictatură. Pentru că am spus că am colege, atât infirmiere, cât şi asistente, care mănâncă în toalete", a declarat, vineri, Mariana Luceanu, fostă angajată a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

De cealaltă parte, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Adriana Nica, a declarat că asistentei i s-a desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare. 

"Doamna a avut începând de ieri contractul de muncă desfăcut deoarece a fost cercetată disciplinar de către Comisia de Disciplină a Spitalului Universitar pentru absenţe repetate de la locul de muncă şi părăsirea locului de muncă. Aceste fapte nu au nicio legătură cu ceea ce a sesizat doamna public (...) motiv pentru care a fost cercetată în Comisia de Disciplină din cauza absenţelor nemotivate şi părăsirii locului de muncă. Doamna a lipsit repetate cu bună ştiinţă şi fără argumente. A lipsit mai mult de trei zile, aşa cum prevede legea - Codul Muncii. Nu are nicio legătură cu ceea ce a semnalat dumneaei în media. (...) Această decizie a fost luată de către toţi membrii Comisiei de disciplină în unanimitate. S-a convocat, s-a făcut cercetarea disciplinară, i s-a comunicat decizia la 30 de zile aşa cum prevede Codul Muncii", a spus managerul, pentru Agerpres.

Angajaţi ai SUUB au intrat în greva foamei în luna iulie, invocând lipsa materialelor, improprii din punctul de vedere al curăţeniei în saloane atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal; lipsa personalului mediu medical; neacordarea drepturilor salariale conform legislaţiei în vigoare, sporuri, vouchere de vacanţă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că decizia concedierii aparţine exclusiv unităţii.

”Ştiam că în cursul lunii septembrie care a făcut greva foamei în faţa spitalului a fost audiată în Comisia de disciplină. Această este o problemă internă a spitalului, eu nu pot să intervin în Comisia de disciplină, nici în deciziile pe care această comisie le ia. Bineînţeles, este dreptul fiecăruia să conteste. Obligaţia mea a fost să văd dacă cele sesizate sunt adevărate”, a spus Sorina Pintea.

Aceasta a explicat că au existat trei controale la Spitalul Universitar Bucureşti.

”Noi am verificat, pe lângă cele sesizate de către cei doi asistenţi, şi modul în care au fost cheltuiţi banii. De ce? Pentru că, printre altele,  se discuta de Blocul operator. Spitalul Universitar a beneficiat de finanţări masive pentru acel bloc operator. Eu am vrut să mă conving că acei bani au fost cheltuiţi aşa cum trebuie. (...) O parte dintre cele sesizate au fost adevărate, deci parţial. Pot să vă spun că sunt chestiuni legate de modul în care se face dezinfecţia pentru cabinetele din ambulator. Nu se face foarte bine. Nu se cunosc protocoalele în anumite zone”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit acesteia, în plus, există suspiciunea unor fapte penale.

”Faţă de modul în care au fost cheltuiţi banii pentru acel bloc operator ne face să credem că ar exista probleme de natură penală”, a mai spus Pintea, anunând că în curând vor fi prezentate rezultatele oficiale ale raporului de control.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7340
RON
17 Jul
noapte 15 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H