Asistenţii unor persoane cu handicap protestează pentru că nu şi-au primit salariile

Peste 30 de asistenţi ai unor persoane cu handicap din comuna arădeană Felnac au protestat în faţa primăriei din localitate, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de trei luni, reclamând şi o fraudă în Primărie cu fonduri care le-ar fi fost destinate, pentru care au sesizat Poliţia, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
09 aug. 2013, 05:58
Asistenţii unor persoane cu handicap protestează pentru că nu şi-au primit salariile

Beneficiarii din comuna arădeană Felnac ai indemnizaţiei acordate asistenţilor persoanelor cu handicap s-au adunat în faţa Primăriei, la ora 10.00, după ce în ziua precedentă solicitaseră autorizaţie de la primar pentru a protesta, însă edilul-şef nu le-a semnat cererea.

Peste 30 de asistenţi ai persoanelor cu handicap din localitate, care spun că nu şi-au primit salariile de mai mult de trei luni, au vrut să se întâlnească cu primarul, dar acesta a plecat din instituţie imediat ce oamenii s-au adunat.

„A plecat când a văzut că ne adunăm şi ne-a ameninţat că, dacă nu renunţăm, o să îi pună pe poliţişti să ne amendeze. Poliţia ne-a supravegheat şi nu ne-a lăsat să scandăm, spunând că ne dă amendă pentru tulburarea liniştii publice”, a declarat un protestatar.

Conform sursei citate, protestul, care a durat o oră, a avut scopul şi de a atrage atenţia „asupra unor fraude care au avut loc în Primăria Felnac”.

Mai mulţi beneficiari ai unor drepturi sociale au depus sesizări la Poliţie după ce funcţionari ai Primăriei le-ar fi falsificat semnăturile, în documente figurând că au primit sume de bani pentru tratamente sau deplasări în staţiuni, fără ca aceste drepturi să fi fost încasate vreodată.

„Sunt mai mulţi localnici care figurează pe statele de plată ale Primăriei că au încasat, în trecut, sume de bani pentru tratamente sau deplasări în staţiuni, ori prime. În realitate, oamenii nu au primit nimic şi nici nu îşi recunosc aceste semnături, astfel că au depus sesizări la Poliţie”, a declarat un protestatar.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Ovidiu Liber, a confirmat existenţa unui dosar de cercetare penală, deschis în urma sesizărilor unor localnici din Felnac.

„În cauză există înregistrat la Serviciul de Investigare a Fraudelor un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare”, a declarat Ovidiu Liber, care nu a putut oferi informaţii suplimentare în acest stadiu al anchetei.

Primarul comunei Felnac nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste acuzaţii.

În 25 iulie, primarul din Felnac, Corneliu Sălăgean, declara că pentru plata salariilor asistenţilor de persoane cu handicap fondurile trebuie asigurate de Guvern, însă comuna a primit, la începutul anului, doar 72.000 de lei, adică necesarul pe două luni, în condiţiile în care pe tot anul este nevoie de 420.000 de lei.

„Atât timp cât comisiile guvernamentale sunt cele care decid care sunt beneficiarii acestor drepturi, Guvernul are obligaţia să asigure sumele. Şi anul trecut noi am pus bani din bugetul local pentru că nu am primit cât era necesar, dar în acest an nu mai putem aloca fonduri, pentru că nu avem nici pentru plata salariilor angajaţilor Primăriei, decât până în septembrie”, spunea Sălăgean.

De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad afirmau că „zeci de primării” au depus deja solicitări pentru suplimentarea fondurilor necesare plăţii acestor drepturi.

„La începutul anului, de la bugetul de stat s-au alocat primăriilor fonduri care acoperă 68 la sută din necesarul pe anul în curs. Unii primari au terminat însă fondurile mai devreme, plătind din sumele alocate în 2013 restanţe pe anul 2012. Am solicitat Ministerului Finanţelor sume pentru toate primăriile şi se aşteaptă rectificarea bugetară”, declara purtătorul de cuvânt al DGFP Arad, Călin Arusti.

În judeţul Arad există aproximativ 3.000 de asistenţi ai persoanelor cu handicap.