Asociaţia 21 Decembrie: Avem confirmarea de la CSM că a înaintat Inspecţiei Judiciare situaţia din dosarul Revoluţiei

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a anunțat miercuri că, în urma discuției pe care a avut-o cu vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, în legătură cu clasarea de către procurorii Parchetului Militar a dosarului Revoluției, CSM a transmis Inspecției Judiciare procesul verbal de audiență.
Iulian Tudor
25 nov. 2015, 14:52
Asociaţia 21 Decembrie: Avem confirmarea de la CSM că a înaintat Inspecţiei Judiciare situaţia din dosarul Revoluţiei

„Avem confirmarea de la Consiliul Superior al Magistraturii că au înaintat procesul verbal de audiență către Inspecția Judiciară. Sper că CSM-ul a înțeles din discuția pe care am avut-o ceea ce dorim, drept pentru care probabil că au trecut la acțiune. (…) Am fost mulțumit de discuția pe care am avut-o cu vicepreședintele CSM Bogdan Gabor, care a fost foarte receptiv, mergând până acolo încât și-a exprimat nedumerirea că avem un Vișinescu condamnat pentru crime împotriva umanității, că avem dosarul Mineriadei redeschis și puși sub urmărire toți cei care de fapt au rămas sub urmărire din mandatul generalului Dan Voinea, tot pe crime împotriva umanității, și dosarul Revoluției, care este la mijloc, între cele două, să fie clasat”, a declarat Teodor Mărieș, potrivit Agerpres.

El a menționat că decizia CEDO a fost în sensul de a se da dreptate victimelor, a se da satisfacție urmașilor celor uciși și, nu în ultimul rând, să se răspundă interesului major al națiunii române pentru acest eveniment.

„Dosarul Revoluției a fost practic aruncat la groapa de gunoi, așa cum își doresc Ion Vasilache, șeful Parchetelor Militare, procurorul general Tiberiu Nițu și, fără niciun fel de rezervă, generalul Coldea de la SRI”, a susținut Mărieș.

Potrivit avocatului Antonie Popescu, CEDO a condamnat în opt dosare sistemul judiciar din România pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil așa cum apare în art. 6 paragraful 1 din Convenție și s-a arătat că durata excesivă a procedurilor penale privind evenimentele din decembrie 1989, lipsa unei soluții juste constituie o astfel de violare a art. 6.

„Contrar unor susțineri pe surse, așa cum am văzut ieri din partea unor reprezentanți ai Ministerului Public, potrivit cărora CEDO ar fi sancționat România doar pentru lipsa unei soluții în dosare, arătăm că lipsa unei soluții juste a fost motiv de sancționare, soluții în dosare am mai avut și continuatorii procuraturii comuniste au mai dat, între anii 1991 și 1994, au dat soluții de închidere a dosarului, prin urmare acele rezoluții rușinoase din acea perioadă au fost infirmate în 1997 de către procurorul militar Dan Voinea care le-a și reunit și a apărut acest mare dosar. Nu a fost eveniment care să nu fi fost observat de Curte. În concluzie, nu este suficient să existe o soluție oarecare, ci trebuie să existe o soluție justă în aceste dosare”, a declarat, în conferința de presă, Antonie Popescu.

În opinia sa, clasarea dosarului Revoluției este „o mare eroare judiciară”, pe care nici CSM, nici Inspecția Judiciară și nici Ministerul Public nu s-au grăbit să o îndrepte după „rușinoasa” ordonanță de clasare din octombrie 2015, ca și după scoaterile de sub urmărire penală din 2009 a majorității conducătorilor politici și militari implicați în crimele din „toată perioada infracțională decembrie 1989 — iunie 1990”.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile