Asociaţia 21 Decembrie: Există disponibilitate pentru a se soluţiona dosarul Revoluţiei

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a declarat miercuri, după o întâlnire cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, că vor fi detașați mai mulți procurori la Secția Parchetelor Militare care să se ocupe de dosarele Revoluției și Mineriadei.
Filip Stan
24 aug. 2016, 17:22
Asociaţia 21 Decembrie: Există disponibilitate pentru a se soluţiona dosarul Revoluţiei

„CSM a aprobat un număr de procurori care să fie încadrați în Secția Parchetelor Militare, deoarece s-a constatat că la Secție nu este nimeni care să facă acest dosar (n.r. — Revoluției). (…) Nu știu cine e atribuit, noi am solicitat un singur lucru: să fie numiți procurori care au lucrat în acest caz, care au dat dovadă măcar de 2 condiții: una — buna-credință, adică dorința de a face dosarul și, bineînțeles, — competență și putere de muncă pentru a putea să finalizeze două dosare imense — dosarul Revoluției și dosarul Mineriadei. Urmează să se preia dosarul, să fie numit procuror pe acest caz și, la următoarea întâlnire, pe 26 septembrie, o să aflăm mai multe”, a spus Mărieș, care a avut o întrevedere cu conducerea PÎCCJ privind reluarea cercetărilor în dosarul Revoluției.

Întrebat despre procurorii care au semnat rezoluția de închidere a dosarului Revoluției, Mărieș a precizat că cere în continuare plecarea lor din cadrul Secției Parchetelor Militare și că a depus la CSM o plângere împotriva lor.

„La discuție a participat și unul dintre procurorii care a lucrat la aceste dosare, a fost invitat de către domnul procuror general și a argumentat ce s-a făcut și ce nu s-a făcut. (…) A spus foarte simplu: ‘ni s-a luat dosarul și am fost trimiși de unde am fost aduși, în provincie’. Dosarul le-a fost luat, la momentul respectiv, în 2007, de către Ion Vasilache, fostul șef al Parchetelor Militare, care n-a mai lucrat în dosar (…) și practic dosarul a rămas în nelucrare până în 2014 (…), iar din 2014 până în 2016 nu s-a lucrat decât la închidere, nu s-a făcut niciun act de cercetare, nimeni nu a avut voința de a face ceva în acest dosar, decât de a-l închide”, a afirmat Mărieș, conform Agerpres.

El a arătat că la întâlnire a primit asigurări că există disponibilitatea pentru a se soluționa acest dosar. „S-au făcut afirmații, în timpul discuției, de genul că ‘de această dată aveți toată încrederea, că există disponibilitate din partea noastră pentru a soluționa acest dosar’. Domnul procuror general a spus asta”, a mai declarat Mărieș.

Pe 13 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Revoluției.

Judecătorii de la instanța supremă au admis o sesizare a procurorilor de la Parchetul General și au confirmat redeschiderea anchetei în dosarul Revoluției.

Pe 5 aprilie, Bogdan Licu, care asigura atunci interimatul în funcția de procuror general, anunța redeschiderea anchetei, pe motiv că soluția de clasare dată în octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Bogdan Licu mai arăta că, din modul de desfășurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din perioada 17 — 30 decembrie 1989.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împușcare, rănirea a 343 în alte împrejurări și reținerea a 924 de oameni.

Parchetul Militar a dispus atunci clasarea dosarului sub aspectul infracțiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracțiuni de război contra proprietății și altor drepturi, respectiv infracțiuni contra umanității, reținându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cine este cel mai bogat român din toata timpurile? Comuniștii l-au condamnat la moarte, a fugit din România ca să scape
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce nu are voie să decidă comitetul executiv al asociației de proprietari. Puțini locatari știu acest detaliu și ajung să plătească fără să vrea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
AccuWeather a stabilit momentul perfect pentru concediu în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile