Asociaţia Elevilor din Constanţa: Elevei care nu a fost primită la examen pentru că avea febră i s-a îngrădit dreptul la educaţie

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) acuză Ministerul Educaţiei şi Cercetării că blochează dreptul la educaţie al elevilor, după ce o elevă din Constanţa a fost respinsă de la examenul de Evaluare Naţională pentru că temperatura ei depăşea valoarea de 37,3 grade Celsius. AEC susţine că eleva, care nu avea coronavirus, ci o infecţie la nivelul tractului digestiv, ar fi putut susţine examenul singură într-o clasă, potrivit news.ro.

RomaniaTV.net
15 iun. 2020, 20:19
Asociaţia Elevilor din Constanţa: Elevei care nu a fost primită la examen pentru că avea febră i s-a îngrădit dreptul la educaţie

O elevă din Constanţa a fost singurul candidat de la Evaluarea Naţională care nu a trecut de triajul epidemiologic, având temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius. Eleva nu era infectată cu COVID-19, dar avea febră din cauza unei infecţii la nivelul tractului digestiv”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa printr-un comunicat de presă.

AEC precizează că eleva a vrut să susţină examenul, dar condiţiile impuse de autorităţi au făcut imposibil acest lucru.

Fără a ţine cont de decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi recomandarea Avocatul Poporului prin care condiţia unei temperaturi maxime să fie eliminată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a blocat încă o dată dreptul la educaţie. Unde raţiunea legii încetează, încetează şi aplicarea ei. Proba scrisă la limba şi literatura română putea fi susţinută de către elevă într-o sală separată, pentru a fi eliminat orice risc posibil, dar accesul la examen a fost interzis prin impunerea unor condiţii ce nu au la bază vreo certitudine medicală”, a mai precizat AEC.

Citeşte şi: EDU.RO CAPACITATE 2020. Ce se întâmplă dacă un elev îşi dă masca jos la Evaluare Naţională 2020

 

Elevii constănţeni susţin că este momentul realizării unei reforme reale în domeniul educaţiei.

Necesitatea susţinerii examenelor naţionale este incontestabilă, din lipsa unui sistem de notare unitar, pentru a se ţine cont de principiul egalităţii de şanse şi pentru ca admiterea în ciclul liceal şi trecerea în sistemul universitar să nu fie una inechitabilă. Acum, mai mult ca niciodată, este momentul în care putem vorbi de o reformă reală a educaţiei, pentru că am văzut gravitatea problemelor. Un sistem educaţional care, pe lângă elevii cu capacităţi academice, să livreze cetăţeni corecţi, responsabili şi bine informaţi. După o perioadă de criză în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educaţie, examenul final susţinut de către autorităţi a fost picat”, a mai transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a transmis că pe lângă eleva respectivă, au mai existat încă doi elevi aflaţi în izolare la domiliciu, care nu au putut susţine examenul. Toţi trei vor putea susţine Evaluarea Naţională pe data de 29 iunie.