Asociaţia GRAUR cere anchetă privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca îi cere rectorului Universităţii de Vesti din Timişoara să declanşeze o anchetă în cazul suspiciunii de plagiat care planează asupra lucrării Laurei Codruţa Kovesi. ONG-ul susţine că în urma analizei tezei s-au descoperit 11 situaţii de plagiat.

03 oct. 2016, 08:18
Asociaţia GRAUR cere anchetă privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi

„Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută în instituţia ce conduceţi identificată prin descrierea:

KÖVESI, Laura Codruţa Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Teză de doctorat. Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr.Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de vest. 2011.

In situaţia în care, circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice, vă mai solicităm să dispuneţi retragerea titlului ştiinţific acordat şi apelul la organele abilitate pentru a constata şi sancţiona şi alte încălcări posibile ale legii cum ar fi depunerea sub semnătură a unei teze pentru o lucrare despre care autorul a declarat, în mod implicit, că ar fi realizată de el şi că i‐ar aparţine şi care se dovedeşte neconformă”, se arată în cererea GRAUR.

Asociaţia susţine că, în urma analizei sale, a descoperit cel puţin 11 dovezi de plagiat în lucrarea de doctorat a şefei DNA. 

„In concluzia analizei noastre, rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei. (…)

Ca o consecinţă a faptului:
a) că este vorba de o teză care cuprinde un plagiat multiplu;
b) că decizia Universităţii de vest a fost luată în condiţiile unui scandal mediatic;
c) că suntem în situaţia în care aceeaşi instituţie a refuzat anterior să se pronunţe asupra stării de plagiat a tezei;
d) că o comisie de etică la nivelul Ministerului educaţiei a emis o decizie de non‐plagiat fără a avea probele ataşate şi fără a analiza de fapt un plagiat;
e) că autoarea tezei este o persoană cu notorietate,
f) că există suspiciunea legitimă a existenţei unui grup organizat care a acţionat pentru scoaterea tezei demnitarului‐autor de sub bănuiala de plagiat,

vă solicităm să dispuneţi ca analiza să se pronunţe pentru fiecare plagiat în parte, după cum le‐am motivat cu argumentele şi documentele din Opisul 1 şi depuse pe compact discul ataşat”, a mai motivat ONG-ul.

Citeşte şi: Victor Ponta dezvăluie prima întâlnire cu şefa DNA: Laura Codruţa Kovesi era cu Sebastian Ghiţa la o podgorie din Prahova VIDEO