Asociaţiile de elevi atrag atenţia asupra pericolului redeschiderii şcolilor: „Ne asumăm un risc inutil”

Asociaţiile de studenţi atrag atenţia asupra pericolului de reluare a cursurilor după finalizarea stării de urgenţă şi vorbesc despre necesitatea unui plan de reglementare a şcolii online.

RomaniaTV.net
25 apr. 2020, 12:35
Asociaţiile de elevi atrag atenţia asupra pericolului redeschiderii şcolilor: „Ne asumăm un risc inutil”

Mai multe asociaţii de elevio acuză pe Monica Anisie, ministrul Educației, că, deși a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituţiei, refuză sistematic să ia măsuri care să facă posibilă educaţia în mediul online.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Maramureş şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor arată, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, că în ultimele zile în spaţiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităţilor de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară după încetarea stării de urgenţă, mai exact, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie.

Citeşte şi: Sala Polivalentă din Cluj-Napoca se transformă într-un centru de suport pentru bolnavii de coronavirus

Chiar şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituţiei, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acţiuni care să facă posibilă educaţia în mediul online, astfel încât atât siguranţa, cât şi educaţia copiilor să fie asigurate, acuză reprezentanții asociațiilor de elevi.

Printre argumentele aduse de asociaţiile de elevi se numără:

1. Lipsa spaţiului necesar în şcoli/licee

Sălile de clasă ajung să găzduiască până la 38 de elevi, iar în aceste condiţii nu se poate pune problema aşezării în bănci astfel încât să se păstreze distanţa necesară.

Un procent de 10% din unităţile de învăţământ, în special cele din zonele urbane, sunt supraaglomerate, arată studiul Comisiei Europene „Monitorul educaţiei şi formării” din anul 2018.

2. Lipsa condiţiilor de igienă în şcoli

Igiena reprezintă una dintre măsurile necesare pe care autorităţile trebuie să le ia pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor şi a personalului unităţilor de învăţământ, în România, cu preponderenţă în mediile rurale. Studiul amintit menţionează faptul că aproximativ 38% din unităţile de învăţământ din mediul rural nu au toalete în incinta clădirii, procentul fiind de 7% în mediul urban. Mai mult, numărul şcolilor şi liceelor fără apă curentă la nivel naţional este de 1176, potrivit unei raportări făcute de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2019, potrivit hotnews.ro. 

În primul rând, este necesară asigurarea tuturor măsurilor în ceea ce priveşte igiena în sălile de curs (măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi), dar şi în întreaga incintă a unităţilor de învăţământ şi menţinerea unei distanţe între elevi. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea colectivului unei clase, mai exact împărţirea unei clase pe grupe şi întocmirea unui nou orar, astfel încât să reducem la minimum interacţiunea dintre elevi, spun asociațiile menționate.

Citeşte şi: Bărbatul care a fost transportat împreună cu ÎPS Pimen la Bucureşti a murit de coronavirus! Acesta a lăsat în urmă 10 copii

De asemenea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să clarifice următoarele aspecte privind desfăşurarea orelor de curs în mediul online, printre care: achiziţionarea de dispozitive conectate la internet şi durata maximă pe care elevii o vor petrece în faţa calculatoarelor.

„Ne aflăm într-o perioadă foarte critică în care orele online sunt obligatorii chiar dacă mulţi elevi nu dispun de conexiune la internet sau/şi de materialele necesare pentru a putea participa la activităţile de învăţare la distanţă. În cazul în care după trecerea unor săptămâni elevii şi dascălii îşi vor relua activitatea din unităţile de învăţământ, problema este că, după tot atâtea săptămâni virusul nu va fi trecut, pandemia va persista, iar elevii vor fi expuşi la o posibilitate mai mare de contagiune, în condiţiile în care nu vor fi luate hotărâri drastice în privinţa igienizării şi a distanţării dintre elevi şi cadre didactice”, spune Paula Livia Buda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Maramureş.