ASPA: Câinii fără stăpân nu au fost eutanasiaţi, măsura va fi aplicată doar în ultimă instanţă

Câinii fără stăpân aflaţi în adăposturile municipalităţii bucureştene nu au fost eutanasiaţi, paşii pentru reducerea numărului de câini de pe străzi fiind capturarea, sterilizarea, adopţia şi, doar în ultimă instanţă, eutanasierea, au declarat, luni, pentru Mediafax, oficiali din ASPA.
Romania TV
20 ian. 2014, 16:40
ASPA: Câinii fără stăpân nu au fost eutanasiaţi, măsura va fi aplicată doar în ultimă instanţă

„Potrivit Planului de gestionare a câinilor fără deţinător, paşii pentru reducerea numărului de câini de pe străzi sunt capturare, sterilizare, adopţie şi, doar în ultimă instanţă, eutanasierea. Până acum, ASPA nu a aplicat măsura eutanasierii câinilor fără stăpân pentru animalele din adăposturile municipalităţii”, au spus reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), potrivit Mediafax.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady şi alte 600 la Mihăileşti.

Normele metodologice de aplicare a Legii 258/2013 sunt în vigoare din 23 decembrie 2013 şi permit autorităţilor locale să eutanasieze câinii aflaţi în adăposturi.

Dacă doriţi să adoptaţi un câine din cadrul adăpsturilor ASPA din Bucureşti, aflaţi mai multe detalii pe site-ul ASPA

Autorităţile publice locale ale municipiului Timişoara au arătat, vineri, că eutanasierea câinilor fără stăpân din adăpostul firmei de ecarisaj cu care primăria are contract, ar putea începe de săptămâna aceasta.

Potrivit viceprimarul Dan Diaconu, în Timişoara, numai în luna decembrie au fost muşcate de câini şi au ajuns la spital 112 persoane.

Citeşte şi INCREDIBIL. Ce se întâmplă cu maidanezii din Bucureşti când nu mai au loc în adăposturi VIDEO

„Statisticile aparţin Spitalului de Boli Infecţioase. Niciunde nu este o rubrică acolo unde scrie că este vorba de câinele vagabond care a muşcat. Primăria aplică legea în vigoare, cu tot cu normele de aplicare, serviciile de ecarisaj îşi continuă activitatea din punct de vedere al strângerii câinilor de pe străzi, se încurajează în continuare adopţiile câinilor din adăposturi, însă primăria va aplica în integralitate această lege. Asta însemnând că, dincolo de procedurile de identificare şi inventariere a câinilor, una dintre soluţii va fi eutanasierea. Această procedură ar putea începe săptămâna viitoare”, a declarat Diaconu.

Viceprimarul a mai spus că pentru eutanasierea unui singur câine este nevoie de un dosar „destul de stufos”.

„Pentru fiecare câine eutanasiat există un întreg dosar care trebuie întocmit. Din punctul meu de vedere, eutanasia ar trebui să înceapă cu câinii agresivi, bolnavi, care nu au un potenţial semnificativ pentru a fi adoptaţi. Sper în activitatea cât mai eficientă şi frecventă a ONG-urilor din domeniul protecţiei animalelor pentru adoptarea câinilor existenţi. Nu am nimic împotrivă să facem o hotărâre de consiliu local pentru adopţiile la distanţă”, a mai spus Diaconu.

Şi la Buzău, eutanasierea câinilor fără stăpân a început în 10 ianuarie, aproape 60 de animale fiind eutanasiaţi în primele patru zile, alţi 70 de câini maidanezi urmând să fie eutanasiaţi, dacă nu sunt adoptaţi de iubitorii de animale.

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

„La expirarea acestui termen, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”, potrivit Legii nr. 258/2013.

Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

În ceea ce-i priveşte pe cei prinşi şi duşi în adăposturile publice, aceştia pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă. Adopţia la distanţă presupune menţinerea câinelui în adăpost pe cheltuiala adoptatorului.

În cazul în care câinele adoptat va fi ţinut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuşti. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adoptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat. Aceste condiţii nu trebuie îndeplinite şi de asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri