Cât consumă un televizor, de fapt. Uite cum să calculezi consumul de electricitate și ce să faci ca să reduci factura

Televizorul e un consumator mare de energie. Sunt o mulțime de familii care lasă acest tip de dispozitiv aprins o zi întreagă, însă în această perioadă în care ar trebui să facem economie mai mult ca oricând.

18 nov. 2022, 08:51
Cât consumă un televizor, de fapt. Uite cum să calculezi consumul de electricitate și ce să faci ca să reduci factura

Cât consumă un televizor. Dacă sunteți printre cei care au acest obicei de a lăsa aparatul pornit chiar și atunci când nu-l folosiți, ar fi bine să scăpați de el. În acest fel veți avea un consum mai redus la energie.

Dacă lăsați televizorul aprins ore întregi, e de preferat să-i setați luminozitatea la un nivel mai scăzut. Găsiți opțiunea pe telecomandă, la meniu. În acest fel se reduce și consumul de energie și va fi vizibil când primiți factura lunară.

De asemenea, e bine să activați cronometrul pentru repaos. Puteți programa foarte ușor dispozitivul să se închidă singur, în cazul în care obișnuiți să urmăriți programe până mai târziu și e posibil să vă ia somnul. Pe lângă faptul că consumă energie, specialiștii au explicat că nu e bine pentru sănătate să dormim cu televizorul pornit. Expunerea la lumină în timpul somnului a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.

Cât consumă un televizor

Metoda cea mai ușoară pentru a calcula consumul de electricitate al televizorului este prin înmulțirea puterii nominale (watt) cu numărul de ore de funcționare a dispozitivului.

Spre exemplu, dacă aveți un televizor LED de 127 de cm, care are o putere nominală de 100 de wați și pe care îl folosești zilnic timp de 12 ore, calculul se face astfel:

Putere = 100 wați

Ore de funcționare = 12 ore

Puterea consumată de televizor într-o zi (kWh): 100 wați x 12 ore = 1200 wați oră. Așadar, aparatul consumă 1,2 kWh.

Pentru a calcula factura la energie electrică la televizorul smart pe o lună, trebuie să înmulțiți puterea utilizată de televizor în acea perioadă (kWh) cu tariful tău la energie electrică (kWh).

Citește și Noi reguli pentru facturile românilor la energie. Cei care vor depăși consumul de 255 de kWh/lună vor plăti mai scump decât firmele

Cum să reduceți factura la energie

  • Televizorul ar trebui așezat într-un colț mai întunecat al camere. Dacă setați o luminozitate scăzută e suficient pentru a avea o imagine clară. De asemenea, dacă îl plasați lângă o fereastră pe unde intră lumină ar trebui să creșteți luminozitatea televizorului în așa fel încât să poată reda o imagine bună.
  • Dacă opriți dispozitivul numai cu telecomanda, televizorul va continua să consume energie electrică în modul de așteptare. Este recomandat să deconectați complet televizorul de la sursa de alimentare. Nu lăsați televizorul pornit inutil. Nu folosiți televizorul ca muzică de fundal. Fiți conștienți de situațiile în care televizorul este pornit, dar nu vă uitați. Porniți-l doar atunci când doriți cu adevărat să vă uitați la televizor. Acest lucru economisește mulți bani pe tot parcursul anului.
  • Dacă sunteți pe cale să cumpărați un televizor nou, ar trebui să acordați atenție clasei de eficiență energetică și consumului mediu de putere declarat al televizorului în kWh. De asemenea, luați în considerare mărimea aparatului. Dacă televizorul urmează să fie folosit ca al doilea dispozitiv în camera de oaspeți, de exemplu, un model mai mic, mai economic, cu o diagonală a ecranului mai mică este adesea suficient, deoarece oricum îl folosiți mai rar.

Citește și Guvernul a decis. Ce se întâmplă cu OUG-ul pentru reglementarea prețurilor din energie