Astra Asigurări, TUN de un miliard de euro la creditori. La cine are cea mai mare datorie

Afaceristul Dan Adamescu a dat o ţeapă de un miliard de euro statului şi mai multor creditori privaţi. Cel puţin asta reiese din tabelul preliminar al creditorilor depus la Tribunalul Bucureşti cu privire la procedura de declarare a falimentului de către compania Astra Asigurări.

RomaniaTV.net
04 apr. 2016, 15:45
Astra Asigurări, TUN de un miliard de euro la creditori. La cine are cea mai mare datorie

Lichidatorul judiciar al Astra Asigurări a depus la Tribunalul Bucureşti tabelul preliminar al creditorilor. Aceştia, în număr de 1.223, cer de la asigurătorul aflat în faliment 4,56 miliarde de lei.

Cel mai mare creditor este Raiffeisen Bank, care are o creanţă acceptată de 2,3 miliarde de lei asupra asigurătorului, reprezentând, potrivit unor surse din piaţă, o asigurare de risc financiar de neplată, scrie economica.net. Abia apoi urmează Fondul de Garantare a Asigurărilor, care trebuie să plătească, teoretic, daunele aferente poliţelor emise de Astra, şi care s-a înscris la masa credală cu o sumă de 707 milioane de lei.

Pe locul trei se află tot o bancă, BCR, care susţine că are de recuperat 154 de milioane de lei.

În topul creditorilor Astra Asigurări se mai află Compania de Autostrăzi, care are o creanţă admisă de 135 de milioane de lei, Biroul de Asigurări Carte Verde din Ungaria, cu 97 de milioane de lei şi ANAF, care are de recuperat aproape 30 de milioane de lei.

Astra Asigurări, odinioară cea mai mare firmă de asigurări din România, deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, a stat în administrare specială timp de un an şi jumătate, înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să ceară falimentul, în luna august a anului trecut. În prezent, Astra se află în lichidare, o sentinţă definitivă în acest caz urmând să fie dată de Curtea de Apel Bucureşti la finalul acestei luni.

La momentul declanşării falimentului, Astra avea 2,5 milioane de poliţe de asigurare şi 1,8 milioane de clienţi.