Astra Giurgiu, în pragul dezastrului. Patronul Ioan Niculae a fost condamnat, viitorul echipei este sumbru

Ioan Niculae, patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Astra a câştigat în 2014 Cupa şi Supercupa României şi a încheiat pe locul doi ediţia de campionat 2013/2014.

02 apr. 2015, 17:09
Astra Giurgiu, în pragul dezastrului. Patronul Ioan Niculae a fost condamnat, viitorul echipei este sumbru

Astra Giurgiu, vicecampioana României şi deţinătoarea trofeului Cupei României la fotbal, este afectată direct de condamnarea la închisoare a finanţatorului său, omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta a preluat echipa în anul 1996, iar după numai doi ani reuşea promovarea în prima divizie, sub denumirea Astra Ploieşti. În 2003 echipa a fuzionat cu Petrolul, însă sezonul următor a retrogradat.

În anul 2005, Ioan Niculae a înfiinţat însă o nouă echipă Astra Ploieşti, care a promivat în Liga 1 în vara anului 2009. la începutul sezonul 2012/2013, Niculae a mutat echipa la Giurgiu, clubul luând denumirea Astra Giurgiu. La finele sezonului 2012/2013 echipa patronată de Ioan Niculae s-a calificat pentru prima oară în cupele europene, reuşind să ajungă până în play-off-ul Ligii Europa, unde a fost eliminată de Maccabi Haifa. Bugetul anual fixat de Ioane Niculae pentru Astra, de când a mutat-o la Giurgiu a fost de 10 milioane de euro, iar acest lucru s-a regăsit şi în performanţele echipei.

Citeşte şi Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu, condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „Mită pentru PSD”

Sezonul trecut, 2013-2014 a fost cel mai bun din istoria Astrei Giurgiu, echipa antrenată de Daniel Isăilă terminând campionatul pe locul 2, la cinci puncte în urma Stelei, şi reuşind să câștige primul trofeu din istoria sa, Cupa României.

În momentul de faţă, după 23 de etape jucate în Liga 1, Astra Giurgiu se află pe locul 4, cu mari şanse de a evolua în viitorul sezon al Ligii Europa. În ultima vreme echipa a întâmpinat însă mari dificultăţi financiare, iar plata salariilor a fost făcută cu întârziere de patru luni, în luna ianuarie a acestui an, abia după ce în conturile clubului au intrat banii din drepturile tv şi cei de la UEFA, de pe urma participării în Liga Europa. Salariile lunare ale fotbaliştilor din locul actual al Astrei se ridică suma de 800.000 de euro, la această sumă adăugându-se cheltuieli organizatorice şi legate de deplasări. În aceste condiţii, condamnarea lui Ioan Niculae ridică mari semne de întrebare cu privire la viitorul echipei.

Citeşte şi DEZASTRU în LIGA I. Astra, aproape de INSOLVENŢĂ

Exemplele recente induc către un scenariu negativ. Oţelul Galaţi, echipa lui Dan Adamescu, şi Ceahlăul Piatra Neamţ, gruparea susţinută de Gheorghe Ştefan, s-au prăbuşit după ce aceştia doi au fost arestaţi, aflându-se acum în zona retrogradării, iar Gloria Bistriţa a fost dezafiliată după ce „mentorul” său, Jean Pădureanu, a ajuns la închisoare.