AstraZeneca anunţă că vaccinul său are eficienţă de 80% la bătrâni şi nu creşte riscul formării de cheaguri de sânge. Norvegia anchetează însă încă două morţi suspecte, după administrarea serului

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% împotriva Covid-19 şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge (tromboză), arată un studiu clinic efectuat în Statele Unite.

22 mart. 2021, 12:13
AstraZeneca anunţă că vaccinul său are eficienţă de 80% la bătrâni şi nu creşte riscul formării de cheaguri de sânge. Norvegia anchetează însă încă două morţi suspecte, după administrarea serului

Vaccinul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă de peste 65 de ani, a subliniazat grupul AstraZeneca, într-un comunicat preluat de Associated Press. Anunţul vine în contextul în care mai multe state membre UE au recomandat ca vaccinul AstraZeneca-Oxford să nu fie administrat persoanelor în vârstă, din cauza lipsei unor date în acest sens în studii anterioare.

Pe de altă parte, autorităţile norvegiene au informat luni că anchetează moartea a două persoane după inocularea cu vaccinul anticoronavirus produs de AstraZeneca şi care au prezentat un tablou clinic neobişnuit de tromboembolism.

Patru persoane au murit până acum în Norvegia în ultimele două săptămâni, cu un tablou clinic care include o cantitate scăzută de plachete, coagulare a vaselor sangvine şi hemoragii, similar celui detectat în mai multe ţări.

Alţi doi pacienţi continuă să fie internaţi în Spitalul Universitar din Oslo (OAS) cu simptome similare, au semnalat autorităţile, care au confirmat informaţia potrivit căreia mai mulţi dintre cei decedaţi aveau sub 50 de ani şi făceau parte din personalul medical. „Agenţia Medicamentului nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul„, a transmis instituţia într-un comunicat, care subliniază că aceste simptome nu au fost înregistrate la pacienţi care au primit alte vaccinuri anticoronavirus folosite în Norvegia, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Citeşte şi Marea Britanie vaccinează la foc automat. Are o medie de 27 de doze pe secundă, peste 27 de milioane de oameni au fost injectaţi, adică mai mult de jumătate din populaţia adultă

Atât această agenţie, cât şi Institutul de Sănătate Publică şi OAS colaborează în anchetarea acestor cazuri în Norvegia, care – împreună cu Danemarca şi Suedia – menţine suspendarea vaccinării cu AstraZeneca decisă în urmă cu mai bine de o săptămână până la o decizie finală, ce va fi anunţată în următoarele zile.

Alte ţări europene precum Italia, Spania sau Germania au reluat sau intenţionează să reia vaccinarea cu AstraZeneca după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat asigurări joi că nu există dovezi ale unei legături directe între cazuri, cu toate că nici nu a exclus total o astfel de legătură.

Citeşte şi Bătaie cu poliția la protestele britanicilor împotriva restricțiilor. Ofițerii au fost călcați în picioare de manifestanți, mai multe mașini au fost incendiate VIDEO

Unitatea de medici ai OAS care anchetează cazurile semnalate a notificat încă de acum patru zile că reacţia imunologică la vaccinul AstraZeneca este cea care a provocat trombozele pe care le-au suferit cele trei cadre medicale internate în acest centru, dintre care una a decedat acum o săptămână.

„Am făcut câteva descoperiri care pot explica evoluţia clinică a pacienţilor. Aceste descoperiri sprijină ipoteza conform căreia au avut o reacţie imunologică puternică ce a provocat formarea de anticorpi, care au putut activa la rândul lor plachetele şi au provocat tromboze”, a declarat Pal Andre Holme, şeful echipei medicale, care a dat asigurări că, în afară de vaccin, nu vede „altă explicaţie posibilă” pentru apariţia acestei reacţii.