Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au recoltat primii ardei iuți: „Ah, gustul picant al succesului!”

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au reușit să cultive primii ardei iuți, pe care i-au și consumat, dând savoare unor porții generoase de mâncare mexicană.

05 nov. 2021, 08:42

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au reușit o premieră, aceștia au cultivat primii ardei iuți în spațiu.

Mâncarea astronauților este în genenral una extrem de fadă, constituită din semipreparate uscate sau depozitate la temperaturi foarte scăzute. De aceea, alimente proaspete sunt o raritate.

Bill Gates cultivă cartofi pentru restaurantele McDonald’s. Plantaţiile uriaşe pot fi văzute din spaţiu

Faptul că astronauții au reușit cultivarea ardeilor iuți în spațiu este o reușită foarte importantă, care poate duce la cultivarea altor legume și fructe, într-o atmosferă diferită decât cea de pe Terra.

„Ah, gustul iute al succesului!”, se arată un mesaj publicat pe contul oficial al ISS de pe Twitter.

„Ospățul de vineri. Cei mai buni taco spațiali de până acum: carne de vită fajita, roșii și anghinare rehidratate și ardei iuți”, a scris în mediul online Megan McArthur, astronaut al NASA.

Mâncarea crescută în spațiu prezintă avantaje nu doar pentru sănătatea astronauților, dar și pentru că, de pe Pământ, se pleacă cu o încărcătură mai mică. Apoi, antioxidanții conținuți de aceasta reduc răul făcut de expunerea la radiații. Ardeii iuți, în particular, sunt extrem de bogați în Vitamina C.

În iulie, NASA a anunțat că pe ISS s-au plantat ardei iuți. Iar acum prima recoltă a fost adunată. Nu e așa de generoasă ca pe Terra – raportat la numărul semințelor – dar e cu atât mai apreciată, arată IFL Science.

Rușii stabilesc o premieră mondială. Vor produce primul film în spațiu. Echipa a început instructajul pentru pelicula „Provocarea”

„Este unul dintre cele mai complexe experimente cu plante de pe stația spațială de până acum datorită perioadelor îndelungate de germinație și creștere”, a explicat Matt Romeyn, unul dintre cei care răspund de programul PH-04 (Plant Habitat-04 al NASA).

Deja, o parte dintre semințe au fost puse deoparte, pentru a fi plantate din nou, pentru a obține o nouă generație de ardei iuți. Iar unii dintre ardeii recoltați vor fi aduși pe Pământ, spre a fi analizați.

Din 2016, NASA a anunțat că a crescut cu succes pe ISS varză, kale, boabe de muștar și salată verde.