Cât de nocivă este zaharina. Adevărul despre acest îndulcitor

Cu toții am auzit deseori despre un stil de viață sănătos. E foarte important să eliminăm din alimentația noastră câteva elemente nocive.

10 dec. 2022, 06:54
Cât de nocivă este zaharina. Adevărul despre acest îndulcitor

Cu toții am auzit deseori despre un stil de viață sănătos. Foarte mulți sunt de părere că zahărul este foarte nociv, așa că au optat pentru zaharină. De aici se nasc o mulțime de controverse .

Este sau nu zaharina nocivă pentru organism

Zaharina este un îndulcitor artificial care este de 200 până la 700 ori mai periculoasă pentru organism decât zahărul. Cu toate acestea nu s-a stabilit încă dacă zaharina este sau nu nocivă pentru organism. Acesta a fost interzis de catre organizaţii din diferite ţări, dar mai apoi a fost reintrodus în alimentația populației.

Singura țară care încă a păstrat această restricție din 1977 este Canada. Un studiu efectuat pe persoane din orasul Lucknow din India şi publicat în 2006 a menționat că o alimentaţie bogată în zaharină conduce la  apariţia unor probleme, în special cele ale vezicii urinare. Doza administrată subiecţilor a fost cu 37% mai mare decât doza maximă admisă de 5 mg/kgc/zi.

Ce este clar este că zaharina a produs cancer de vezică urinară la şobolani (în aproape toate studiile). Acest lucru l-au demonstrat şi studiile pro, însă și  cele contra, dar s-a descoperit că anumite particularităţi ale metabolismului şobolanilor duc în prezenţa zaharinei la cancer de vezică urinară. Aceste condiţii nu se aplică și la oameni și asta pentru că organismul uman este total diferit de organismul șoarecilor.

Citește și: Falafel pufos, rețetă mănăstirească. Gustos și nutritiv, numai bun de consumat în post

S-au făcut studii și pe femei insărcinate și  s-a dovedit că zaharina trece prin placentă şi poate rămâne în ţesuturile fătului. A fost găsită și în cazul laptelui matern. Consumul de zaharină nu se recomandă așasar nici în cazul femeilor însărcinate și nici celor care alăptează. Un lucru de care mamele tebuie să țină cont este doza de zaharină pe care le conțin produsele destinate copiilor, care pot fi chiar foarte dăunătoare.

În acest caz cele mai bine ar fi să înlocuim zaharina cu îndulcitori artificiali sau dacă se poate chiar deloc. Un mit care trebuie demontat este acela conform căruia zaharina ne ajută să scădem în greutate, lucru care nu este deloc adevărat.

Citește și: Ingredientul care este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Vlad Ciurea: „Produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele”

Zaharina este întâlnită  în foarte multe produse dietetice, cosmetice şi medicamente. Mai exact o putem întâlni  în bauturi light, gumă de mestecat fără zahăr, dropsuri fără zahăr, jeleuri, gem, dulceaţă, marmeladă, pastă de dinţi, apă de gură şi suplimente alimentare.

Zahărul ne distruge pielea și sănătatea

Cu toate că foarte mulți dintre noi încercăm pe cât posibil să ne mențimem sănătatea, nu ține deseori cont și de niște reguli imporante. Dacă spunem cuvântul ”sănătate” atunci trebuie știm că zaharul nu se asociază deloc cu sănătatea. Consumul acestuia poate duce la diferite boli precum diabetul zaharar, obezitatea, boli cardiovasculatorii și chiar anumite tipuri de cancer. Zahărul afectează de asemenea și pielea. Odată ce reducem consumul de zahăr și pielea isi recapa tonusul, ridurile devin mai timide si de asemenea dispare și acneea.