Atac american în Siria: Cele mai recente evoluţii ale situaţiei

Donald Trump a declanșat joi lovituri contra Siriei ca răspuns la un atac chimic prezumtiv imputat "dictatorului Bashar Al-Assad", președintele american cerând "națiunilor civilizate" să oprească masacrul din această țară în război.
Romania TV
07 apr. 2017, 05:27
Atac american în Siria: Cele mai recente evoluţii ale situaţiei

Aceste lovituri, prima operațiune militară a Statelor Unite contra regimului sirian, au fost efectuate cu „59 de rachete” de croazieră Tomahawk, a anunțat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat „asociată programului” de arme chimice al Damascului și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Marți, un raid imputat armatei siriene contra localității Khan Cheikhoun în nord-vestul Siriei a făcut cel puțin 86 de morți, dintre care 27 de copii, și a provocat o indignare internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.

Într-un discurs solemn la televiziune de la reședința sa din Florida, Donald Trump a afirmat că operațiunile americane sunt „în interesul vital al securității naționale”. Cu fața gravă, președintele republican a afirmat că America este „sinonimă cu justiția”, chemând „națiunile civilizate” să pună capăt băii de sânge din Siria, devastată de un război care a făcut 320.000 de morți din martie 2011, milioane de refugiați și a provocat cea mai mare criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi Rusia cere reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria

Trump l-a acuzat pe „dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un oribil atac cu arme chimice contra unor civili nevinovați utilizând un agent neurotoxic mortal”.

De cealaltă parte, televiziunea siriană a calificat loviturile americane ca „agresiune”, o sursă militară siriană evocând „pierderi”. Coaliția opoziției politice siriene, în schimb, și-a exprimat satisfacția.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, tot din Florida, a justificat intervenția militară atunci când țările „depășesc o linie”, acuzând Rusia, aliata Siriei, de a fi eșuat în privința responsabilităților sale. Potrivit Pentagonului, Washingtonul a prevenit Moscova de atacul asupra bazei aeriene.

Președintele Trump a amenințat de miercuri cu trecerea la acțiune pentru acest atac „odios”, un „afront adus umanității”. Sosind joi în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez, Xi Jinping, pe care l-a informat personal asupra loviturii ordonate, Donald Trump a denunțat încă o dată atacul de marți din Siria ca fiind o „rușine pentru umanitate” și a reclamat că „ceva trebuie să se întâmple”.

Rusia a pus în gardă Statele Unite

La ieșirea dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluție de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat asupra „consecințelor negative” în cazul unei intervenții militare.

Citeşte şi Forţele SUA le-au prevenit pe cele ruse de atacul cu rachete asupra bazei aeriene din Siria

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunțat să lovească regimul sirian după un atac chimic aproape de Damasc care a făcut peste 1.400 de morți. Joi, Rex Tillerson a pledat pentru plecarea președintelui Assad.

Fosta secretară de Stat democrată, Hillary Clinton, care militase pentru o abordare mai agresivă a administrației Obama față de Damasc, s-a arătat favorabilă loviturilor pentru „distrugerea” bazelor aeriene siriene.

Intervenția ordonată de Donald Trump a fost bine primită de numeroși aleși republicani și democrați, dar mulți au cerut președintelui SUA să consulte Congresul și să clarifice strategia sa.

Perceput ca un izolaționist și ostil intervenționismului Americii în Orientul Mijlociu, Donald Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut „un enorm impct” asupra sa și că atitudinea lui „vizavi de Siria și Assad s-a schimbat în mod clar”.

Indignare internaţională

Indignarea internațională a luat amploare după imaginile cu copii în convulsie sub masca de oxigen sau cu persoane întinse pe străzi și cuprinse de spasme, cu spume la gură. Caracterul chimic al atacului părea să se precizeze, chiar dacă circumstanțele rămân controversate.

Turcia, țară unde numeroși răniți au fost evacuați, a menționat o expunere a victimelor la un „agent chimic”. Medici și ONG-uri precum Medici fără frontiere au vorbit de asemenea de „agenți neurotoxici”, în particular gaz sarin.

Citeşte şi SUA, atac militar cu 50 de rachete în Siria la ordinul lui Donald Trump. Reacţie dură a Rusiei UPDATE

Acest gaz este inodor și invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact al acestuia cu pielea blochează transmiterea influxului nervos și antrenează moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat că ar fi utilizat gaz sarin pe 21 august 2013 în atacul asupra unor localități aflate în mâinile rebelilor la periferia Damascului, care a făcut cel puțin 1.429 de morți, dintre care 426 de copii, potrivit SUA.

Dar șeful diplomației siriene, Walid Mouallem, a reafirmat că armata țării sale „nu a utilizat și nu va utiliza vreodată” arme chimice contra propriului popor, „nici măcar contra teroriștilor”, exprimarea folosită de regim în privința rebelilor și jihadiștilor.

Potrivit acestuia, aviația a lovit marți „un depozit de muniții aparținând” jihadiștilor și „conținând substanțe chimice”. O explicație deja avansată de armata rusă dar considerată „fantezistă” de experți militari.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele