ATAC ARMAT în California. Obama nu exclude un ACT TERORIST. Ce s-a găsit în locuinţa atacatorului

Atacul comis miercuri după-amiază în California, soldat cu 14 morţi, ar putea avea caracter terorist, a declarat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Totuşi, liderul de la Casa Albă spune că nici nu se poate vorbi cu certitudine despre o asemenea ipoteză, întrucât nu se cunosc motivaţiile criminalilor.

RomaniaTV.net
03 dec. 2015, 20:38
ATAC ARMAT în California. Obama nu exclude un ACT TERORIST. Ce s-a găsit în locuinţa atacatorului

FBI încă cercetează circumstanţele producerii atacului din San Bernardino. „Încă nu ştim amploarea planurilor atacatorilor, nici motivaţiile acestora”, a declarat joi Barack Obama.

„Ipoteza unui act terorist rămâne incertă, nu ştim nimic clar. Există această posibilitate”, a menţionat liderul de la Casa Albă. Totodată, el a explicat că nu este exclusă nici o reglare de conturi sau o dispută după pierderea unui loc de muncă.

Preşedintele american a subliniat că sunt necesare „măsuri esenţiale” pentru a bloca accesul anumitor tipuri de indivizi la arme de foc. „Observăm o prevalenţă a atacurilor de acest fel în întreaga ţară şi cred că mulţi americani au sentimentul neputinţei. Nu îi putem lăsa doar pe profesionişti să se ocupe de problema acestor crime oribile, trebuie să contribuim cu toţii”, a spus Obama, care a cerut Congresului american „măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc”, dată fiind tendinţa tot mai mare spre acte violente cu arme de foc.

Atacul armat de la centrul pentru persoane cu dizabilităţi din San Bernardino s-a soldat cu 14 morţi şi 20 de răniţi. Atacul a avut loc în sala de conferinţe a unui centru pentru tratarea persoanelor cu deficienţe cognitive. Presupuşii autori ai atacului – Syed Rizwan Farook şi partenera sa Tashfeen Malik – au fost împuşcaţi mortal în confruntări cu poliţia. Farook, în vârstă de 28 de ani, era cetăţean american, dar călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită. Potrivit unor surse citate de presa americană, Farook devenise fundamentalist islamic şi avea legături cu indivizi suspectaţi de terorism internaţional. Autorităţile ar fi găsit 12 bombe artizanale, arme de foc şi muniţie (5000 de gloanţe) în locuinţa criminalului.

„Syed Rizwan Farook devenise radicalizat şi avea legături cu indivizi investigaţi de FBI pentru terorism internaţional”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate americane, citat de CNN. Totodată, un oficial citat de Fox News spune că relaţia sa cu islamişti şi cu alte persoane din străinătate suspectate de terorism pare să fi influenţat comiterea atacului.