Atac armat în Orlando: Povestea puşcaşului marin care a reuşit să salveze zeci de oameni

Un fost pușcaș marin devenit agent de securitate publică a salvat zeci de vieți prin prezența de spirit de care a dat dovadă în timpul atacului armat comis la sfârșitul săptămânii trecute în Pulse, un club gay din Orlando unde el lucra, notează joi mass-media americane.

16 iun. 2016, 06:10

Potrivit relatării sale pentru postul CBS News, Imran Yusuf (24 de ani) a recunoscut imediat zgomotul primelor tiruri în clubul de noapte. ‘Vreo trei sau patru (focuri de armă) și de calibru mare’, a povestit el.

‘Am intrat (în sală) și am văzut oameni care veneau pe culoarul din spate și care se înghesuiau’ în fața unei uși închise, a continuat el. ‘Împușcăturile continuau să se audă. Am strigat ‘deschideți ușa, deschideți ușa’, însă nimeni nu mișca pentru că le era frică’, a adăugat el.

Imran Yusuf, de origine hindusă, a reușit să înainteze prin mulțimea paralizată de frică și să deschidă ușa ce dădea spre exterior, ceea ce a permis ca zeci de persoane să poată scăpa de măcel. ‘Nu aveam altă alegere: ori rămâneam cu toții în interior și muream, ori îmi asumam riscul de a fi ucis, dar salvam pe toată lumea’ adunată acolo, a relatat el, informează Agerpres.

Yusuf va participa apoi la evacuarea răniților, după cum atestă imaginile filmate în acea noapte de CBS și care îl arată în timp ce ducea o victimă spre o ambulanță.

Atacul armat de la Orlando, cel mai grav din istoria modernă a SUA, s-a soldat cu 49 de morți și 53 de răniți, dintre care unii continuă să se afle într-o stare gravă.

Imran Yusuf, care era sergent, a estimat că cei șase ani cât a fost militar, dintre care unul s-a aflat în Afganistan, l-au pregătit să reacționeze cu calm în această situație de coșmar. ‘Am reacționat cât de bine am putut. Când va veni ziua, veți vedea de ce sunteți în stare’, a spus el.

Pușcașii marini formează corpul expediționar al armatei americane. Ei sunt extrem de respectați în cadrul forțelor armate, în special pentru rigoarea pregătirii și profesionalismul lor.