Atac armat la Marea Moschee din Quebec: 6 morţi şi 8 răniţi. Martor: Atacatorii au strigat Allahu Akbar VIDEO UPDATE

Şase persoane au fost ucise şi opt rănite într-un atac armat la moscheea din Quebec, a declarat duminică preşedintele Centrului cultural islamic, relatează The Associated Press, preluată de News.ro. Premierul Justin Trudeau a calificat atacul drept "atentat terorist".

RomaniaTV.net
30 ian. 2017, 05:46

UPDATE Şase bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani, au fost ucişi în atac, iar alţi cinci sunt în stare critică la spital, în timp ce 12 persoane au fost externate după ce au primit îngrijiri pentru răni uşoare, a anunţat sergentul de poliţie Christine Coulombe.

UPDATE Un martor al atacului a declarat pentru Radio Canada că cei doi atacatori, care aveau un pronunţat accent Québécois, au strigat Allahu Akbar în timp ce au deschis focul asupra celor care se rugau în moschee. 

Atacatorii au fost arestaţi la scurt timp de forţele de poliţie, unul în apropierea moscheii, iar celălalt în partea de sud-est a oraşului. Poliţia nu are indicii că ar mai fi implicate şi alte persoane în atac, scrie Montreal Gazette.

În afară de cei şase care au murit şi cei opt răniţi, în moschee se mai aflau 39 de persoane care se rugau, în momentul atacului şi care au scăpat fără răni.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat luni „atentatul terorist” în care doi bărbați au deschis focul asupra unor credincioși la sfârșitul rugăciunii într-o moschee din Quebec, făcând șase morți și opt răniți, conform unui bilanț actualizat, relatează AFP.

„Condamnăm acest atentat terorist îndreptat împotriva musulmanilor care se aflau într-un loc de cult și de refugiu”, a spus Trudeau într-un comunicat.

În timp ce ancheta este în curs de desfășurare și „detaliile continuă să fie confirmate, este sfâșietor să vedem că un astfel de gest de violență fără sens a fost comis”, a adăugat șeful guvernului canadian.

Doi bărbați cu cagule au pătruns în Centrul cultural islamic din Quebec (sud-estul Canadei) duminică, în jurul orei locale 19:30 (luni 00:30 GMT), potrivit martorilor care erau reuniți pentru finalul ultimei rugăciuni a zilei.

Cei doi indivizi au deschis focul asupra celor prezenți, iar apoi au fugit. Poliția, sosită rapid la fața locului, i-a arestat pe cei doi. Autoritățile locale urmau să susțină o conferință de presă în cursul nopții.

„Diversitatea este forța noastră și, în calitate de canadieni, toleranța religioasă este o valoare dragă nouă”, a declarat Justin Trudeau într-un comunicat.

„Musulmanii canadieni constituie un element important din fibra noastră națională și gesturi fără sens ca acesta nu își au locul în comunitățile noastre, în orașele noastre și în țara noastră”, a adăugat el.

„Ca urmare a acestui act terorist, am cerut Adunării Naționale să coboare în bernă drapelul nostru din Quebec”, a indicat, la rândul său, șeful guvernului provinciei francofone canadiene, Philippe Couillard, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

 Preşedintele Centrului cultural islamic din Quebec Mohamed Yangui a confirmat numărul morţilor duminică seara, într-o convorbire telefonică din capitala provinciei.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Quebec, Pierre Poirier, a declarat că doi suspecţi au fost arestaţi.

Autorităţile nu au confirmat numărul răniţilor.

Premierul Quebecului Philippe Couillard a denunţat un act ”barbar de violenţă” şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de familiile victimelor.

Premierul canadian Justin Trudeau a transmis condoleanţe pe reţele de socializare.

”În această (duminică) seara, canadienii îi plâng pe cei ucişi într-un atac laş la o moschee din Quebec. Mă gândesc la victime şi familiile lor”, a scris Trudeau într-un mesaj postat pe Twitter.

El a anunţat ulterior, pe Twitter, că a discutat cu premierul Quebecului şi că a fost informat de oficiali. Premierul a anunţat că Guvernul a oferit ”orice asistenţă necesară”.

Ministrul pentru Securitate Publică Ralph Goodale a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, duminică seara, că este profund întristat de aceste morţi.

Biroul său a anunţat că nu a fost confirmat vreun mobil.

În vara lui 2016, un cap de porc a fost lăsat la una dintre intrările Centrului cultural islamic din Quebec.