Atac terorist la Viena, în apropiere de o sinagogă. Cinci oameni au murit. Sute de poliţişti îi caută pe agresori VIDEO

Un atac armat a avut loc, luni seară, în centrul Vienei, în apropierea unei sinagogi. Patru civili şi un atacator împuşcat de poliţişti au murit, iar mai multe persoane au fost rănite în atacul terorist comis în capitala Austriei.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 08:52
Atac terorist la Viena, în apropiere de o sinagogă. Cinci oameni au murit. Sute de poliţişti îi caută pe agresori VIDEO

UPDATE: Sute de poliţişti au fost mobilizaţi, marţi, în Viena, pentru a-i găsi pe autorii atacului terorist, soldat cu moartea a cinci persoane, transmite agenţia Reuters.

Într-o conferinţă de presă televizată, ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a lansat un nou apel către cetăţeni să rămână în locuinţe şi să nu circule pe străzi. Nehammer a amintit că poliţiştii l-au împuşcat mortal pe unul dintre autorii atacului, un bărbat înarmat cu o centură cu explozibili, ce s-a dovedit a fi una falsă. Investigatorii spun că agresorul a fost identificat ca fiind un admirator al Statului Islamic.

Poliţia a confirmat, marţi, că doi bărbaţi şi o femeie au fost ucişi în timpul atacurilor, în urma căruia au fost rănite 15 persoane, printre care şi un poliţist.

Postul de televiziune ORF a anunţat că al patrulea civil, o femeie, a murit.

Potrivit agenţiei de ştiri APA, şapte dintre persoanele rănite se află în stare gravă, iar viaţa acestora este pusă în pericol.

Cel puţin 1.000 de poliţişti au fost mobilizaţi din alte regiuni ale ţării pentru a consolida efectivele implicate în căutarea autorilor atacului.

Tot astăzi au fost realizate percheziţi în locuinţe, fiind arestate mai multe persoane, a precizat APA, citând surse din Ministerul de Interne.

UPDATE 3 noiembrie: Doi bărbaţi şi o femeie au murit în atacurile asupra centrului Vienei, comise luni seară şi pentru care ministrul austriac de interne a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic. Acesta este singurul atacator cunoscut care a fost împuşcat de poliţişti, a anunţat şeful poliţiei din Viena marţi dimineaţă într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, a precizat că atacul a fost comis de cel puţin un „terorist islamist”.

„Am avut un atac ieri seară comis de cel puţin un terorist islamist”, a spus Nehammer, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei.

Klaus Iohannis, după atacul terorist din Viena: „Condamn cu putere aceste acte oribile de teroare”

UPDATE: Ziarul Kurier a raportat șapte morți și mai mulți răniți. 

Potrivit unor martori, doi indivizi au deschis focul, rănind mai multe persoane. Unul dintre presupuşii autori ai atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, iar altul este căutat.

„Au avut loc schimburi de focuri în centrul Vienei. Mai multe persoane au fost rănite. Numeroase echipaje ale forţelor de ordine au intervenit. În momentul de faţă, are loc o vastă operaţiune de securitate”, este mesajul postat pe Twitter de Poliţia din Viena. Autorităţile încearcă să afle motivul atacului.

Într-o înregistrare video apărută online, despre care se presupune că a fost făcută la locul incidentului, se pot vedea oameni care alergau şi se aud împuşcături, în timp ce o persoană care nu apară în filmare îl îndeamnă pe autor să se retragă de la fereastră.

Poliţia nu a confirmat locul unde a avut loc atacul, dar mai multe conturi online susţin că incidentul a avut loc în vecinătatea unei sinagogi din centrul Vienei.

Un martor a declarat pentru un canal de televiziune că a văzut „o persoană care alerga cu o armă automată şi care trăgea sălbatic”. Poliţia a ajuns apoi la faţa locului şi a ripostat, un alt martor raportând „cel puţin 50 de împuşcături”, informează AFP.

„În acest stadiu, nu este posibil să se afirme dacă cea care a fost vizată a fost sinagoga”, a reacţionat pe Twitter Oskar Deutsch, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Viena (IKG).