Atac cu rachete la o bază militară controlată de americani

Atacul a fost revendicat de un grup, necunoscut până în prezent, numit "Rezistenţă internaţională" pe un canal Telegram pro-Iran, foarte ostil prezenţei militare americane în Irak.

01 mai 2022, 00:31
Atac cu rachete la o bază militară controlată de americani

Două rachete s-au prăbuşit sâmbătă în apropierea unei baze din Irak care găzduieşte trupe din coaliţia internaţională antijihadistă, fără a provoca victime sau pagube, au declarat forţele de securitate irakiene, scrie AFP.

„Două rachete au căzut în exteriorul bazei irakene Ain al-Assad” din vestul Irakului, a raportat un comunicat al forţelor de securitate, precizând că nu au existat „pierderi”.

Baza Ain al-Assad se află sub controlul forţelor armate irakiene, dar găzduieşte trupe ale coaliţiei internaţionale, condusă de Statele Unite pentru a lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI).

„Fantoma din Kiev” a murit. Povestea impresionantă a pilotului de 29 de ani care a doborât zeci de avioane rusești: „A visat mereu să zboare mai sus decât norii”
Baza „nu a fost lovită”, a declarat pentru AFP un oficial al coaliţiei internaţionale sub protecţia anonimatului. „Nu au fost răniţi în rândul personalului coaliţiei”, a continuat el.

„Se pare că o rachetă a căzut la câţiva kilometri la sud de bază”, a mai spus responsabilul.

Potrivit unei surse de securitate din provincia Al-Anbar, „nu au fost înregistrate pierderi umane sau materiale”.

Atacul a fost revendicat de un grup, necunoscut până în prezent, numit „Rezistenţă internaţională” pe un canal Telegram pro-Iran, foarte ostil prezenţei militare americane în Irak.

Baza Ain al-Assad este frecvent vizată de tiruri de rachete şi drone armate. Ultimul incident de acest gen datează a avut loc la 8 aprilie, dar drona capcană a fost doborâtă.

Volodimir Zelenski a făcut anunţul imediat după miezul nopţii. Se aşteaptă reacţia Rusiei
În general, în ultimele luni, tiruri de rachete sau atacuri cu drone capcană au vizat trupele şi interesele americane din Irak.

De obicei, nu sunt revendicate, dar SUA le impută sistematic facţiunilor pro-Iran.

La 9 decembrie 2021, Irakul a anunţat „încheierea misiunii de luptă” a coaliţiei internaţionale care, până în prezent, îşi păstrează efectivele pe teritoriul irakian pentru a continua un rol de instruire şi consiliere.

Aproximativ 2.500 de militari americani şi o mie de soldaţi din ţări membre ale coaliţiei sunt astăzi staţionaţi pe trei baze deţinute de forţele irakiene, printre care cea de la Ain al-Assad.